< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Romakérdés színházi köntösben

| Mobile | RSS

Romakérdés színházi köntösben

2011. március 8. | hozzászólás | Kultúra

Az előadás célja, hogy elgondolkoztassa a nézőket

Különleges, multimédiás dokumentum-színházi előadást láthat a közönség március 10. és 12. között a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Házában. A PanoDráma produkciója, a Szóról szóra a romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét.

A Szóról szóra című dokumentum-színházi előadás az úgynevezett verbatim technikával készült. Ez azt jelenti, hogy a produkcióban elhangzó szövegeket változtatás vagy stilizálás nélkül, szó szerint adják elő a színészek. A romák elleni 2008-2009-es támadássorozat kapcsán a túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel és polgármesterekkel készített szöveges interjúk mellett filmes dokumentumok, a közszereplők nyilatkozatai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket. Az alkotók több mint 60 órányi anyagból válogatták össze az elhangzó idézeteket – mondta a Független Hírügynökségnek Lengyel Anna kreatív producer.

Az előadás célja, hogy elgondolkoztassa a nézőket. Lengyel Anna szerint „az ma már nem elég, ha valaki toleráns, antirasszista és a saját életét tisztességesen éli, mert olyan légkör alakult ki Magyarországon, ahol nemcsak ilyen támadások történhettek, de az arra adott válaszok sem voltak mindig megfelelőek”.

A producer felidézte, hogy Sólyom László akkori köztársasági elnök a hetedik támadásig nem emelte fel a szavát, és hozzátette, hogy „Németországban ilyen esetben egy politikus azonnal belebukna a hallgatásba”.

A producer arról is beszélt, hogy a közbeszédet, közgondolkodást rendkívüli mértékben befolyásolja, hogy egyes sajtóorgánumok és újságírók milyen nyelvezetet használnak és milyen stílusban írnak a cigányságról. Ennek a folyamatnak a legszélsőségesebb és legtragikusabb eredménye a romák elleni támadássorozat volt. Lengyel Anna hozzátette, hogy „a helyzet megváltoztatásához azoknak is fel kell emelniük a szavukat, akik mindezek ellen berzenkednek”. A producer arra számít, hogy azok a feltehetően eleve antirasszista nézők, akik megnézik a Szóról szóra című előadást, elgondolkodnak azon, hogy vajon elég-e az, amit ők tesznek, vagy ennél aktívabb fellépésre van szükség a Magyarországon kialakult közhangulat ellen.

A PanoDráma meghívására egy nemzetközi csapat közösségi munkájával készült el a Szóról szóra végső változata. Románia két legismertebb fiatal drámaírója, Michael Bhim és Mihaela Michailov, valamint a német David Schwartz és a magyar Schermann Márta rendezők a munkafolyamat alatt egy hetes műhelymunkán is részt vettek, amelyet a világhírű Rimini Protokoll társulat vezető dramaturgja, Sebastian Brünger tartott nekik.

Az előadást angol és magyar nyelven, angol feliratozással láthatja a közönség. A március 12-i, szombat esti előadás után közönségtalálkozót is rendeznek az alkotókkal.
forrás:rtlkulb

Leave a Reply 329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: