< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hatalmas adósságot görget a MÁV

| Mobile | RSS

Hatalmas adósságot görget a MÁV

Az államadósságot csökkentő Széll Kálmán Terv felszámolná a MÁV és a Volán párhuzamos közlekedését, és megszüntetné a közlekedési dolgozók családtagjainak ingyenes utazását. Az ágazatban évente 60 milliárd forintos megtakarítást terveznek. A MÁV 300 milliárdos adósságot halmozott fel.

!

Az átalakítást,a MÁV és a Volán társaságok menetrendjének az összehangolását már korábban is szorgalmazták. A tegnap nyilvánosságra hozott Széll Kálmán Tervben már konkrétumok is vannak. Megszüntetnék például a párhuzamos vasúti és buszjáratokat, sőt a MÁV 300 milliárdos adósságállományát is – mondta Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár az MTV reggeli műsorában. Hangsúlyozta: az adósságleírás mellett fontosak a strukturális átalakítások is, amelyek részben megakadályozzák a költségek további emelkedését. „Tehát egy olyan szerkezetet kell kialakítani, ahol adott esetben a Volán társaságok és a MÁV nem ugyanazon az útvonalon, ugyanazzal az állami támogatással, félig üresen versenyez egymással” – fogalmazott Völner Pál.

A MÁV évek alatt csaknem 300 milliárd forint adósságot halmozott fel. Nemcsak a működésére, hanem különböző fejlesztésekre is hiteleket vett fel a vasúttársaság – mondta Hackl Mónika, a MÁV kommunikációs vezetője. Csaknem százmilliárd forintot vett fel hitelre a társaság a működési költségek fedezésére, mivel a korábbi években hiányos költségtérítésben részesült a vasútvállalat. Emellett még csaknem 200 millió forintot a vasútvonalak és az új mozdonyok és szerelvények kifizetésére vett fel a MÁV hitelként.

A Széll Kálmán Tervben a kormány azt is megfogalmazta: igazságtalan az a rendszer, amely a vasutasok családtagjainak ingyenes utazást biztosít, ezért ezt el fogják törölni.

A Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetégének elnöke azt mondja: bizonyos keretek között lehetne ésszerűsíteni a közösségi közlekedést, csak éppen nem olyan egyszerű. Apró, zsákfalvas településeknél egyértelmű, hogy nem beszélhetünk a párhuzamosságok megszüntetéséről.

A közösségi közlekedés átalakításának további részleteit a következő hónapokban dolgozza ki a kormány.
forrás:mr1

Leave a Reply 273 megnézve, 1 alkalommal mai nap |