< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Az evolúció tüntette el a férfiak péniszcsontját

| Mobile | RSS

Az evolúció tüntette el a férfiak péniszcsontját

2011. március 10. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A férfi nemi szerv csontosodása a makákóknál és az egereknél még mindig megtalálható.

Az evolúciós fejlődés során tűnt el az emberekből az, ami a makákóknál és az egereknél még megtalálható: a péniszcsont.

Az evolúcióval az ember elveszítette azt a bizonyos DNS-szekvenciáját, amely a férfi nemi szerv csontosodásáért felelős – jelentették ki a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói a Nature című szaklapban közölt tanulmányukban.

A számos emlősállatnál, ragadozónál és nagyobb rágcsálóknál megtalálható péniszcsont (Os penis) a nemi szerv merevedéséhez járul hozzá.

Gill Bejerano és csapata 510 génszakaszt vizsgált meg, amelyek az embereknél már nem szerepelnek, de a csimpánzok és más állatok örökítőanyagában még megtalálhatóak.

A legtöbb esetben olyan génszakaszokról van szó, amelyek nem tartalmaznak fehérje-előállításra szolgáló információkat. Ezeknek a DNS-szeleteknek mégis fontos szerepük van, mivel ezek szabályozzák, hogy a velük szomszédos gének aktivizálódnak-e vagy sem.

A kutatók szerint az úgynevezett androgén receptorok közelében lévő szabályozó DNS-szekvenciák elvesztése vezetett a például a nagymacskáknál is megtalálható tapintószőrök, valamint a péniszcsont eltűnéséhez az emberi szervezetből.

Kanadai tudósok a National Geographic című természettudományos magazin szerint az emlősállatok péniszmérete és az éghajlat összefüggésit vizsgálva kimutatták, hogy a péniszcsont petyhüdt állapotban is bizonyos merevséget biztosít a hímvesszőnek, így a legkisebb izgalom hatására teljes behatolóképességet biztosít. Ez a zord körülmények között élő állatoknál a sikeres szaporodás kulcsa lehet.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 284 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: