< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Greenpeace: szétszóródhat a sugárzás

| Mobile | RSS

Greenpeace: szétszóródhat a sugárzás

“Fukushimában továbbra is fennáll a veszély, hogy leolvad a tengervízzel hűtött reaktor; ez egy jód-felhő kialakulásával járhat, amely nagy mennyiségű sugárzást szórhat szét a környezetbe és a lakosságra több tíz kilométeres körzetben” – fejtette ki a Greenpeace.

„A folyamatosan alakuló fukushimai helyzet továbbra sem tiszta, de tudjuk, hogy a kibocsátott cézium-137 okozta szennyezés komoly egészségügyi kockázattal jár az annak kitett személyek számára. A cézium-137 egyike azoknak az izotópoknak, amelyek a legnagyobb egészségügyi hatást fejtették ki a csernobili katasztrófát követően, mivel ez az izotóp 300 évig marad a környezetben és az élelmiszerláncban” – közölte a szervezet.

A Greenpeace szerint a kormány a lehetséges sugárzási dózist felére-ötödére csökkentheti pusztán azáltal, hogy felhívja a helyi lakosság figyelmét arra, hogy maradjanak bezárkózva.

“Hány újabb figyelmeztetésre van még szükség, mielőtt végre felfogjuk, hogy az atomreaktorok természetüknél fogva veszélyesek? Az atomipar mindig azt mondja, hogy ilyen szituációk nem történhetnek meg a modern erőművekkel, Japán most mégis egy talán pusztító atomválság kellős közepén áll. Hangsúlyozzuk, ez a helyzet az atomenergia kockázataira hívja fel újra a figyelmünket, hiszen az mindig is sebezhető marad az emberi tévedések, a tervezési hibák és a természeti katasztrófák adott esetben halálos kombinációjától. A Greenpeace azt követeli, hogy fokozatosan vonják ki a forgalomból a létező reaktorokat, illetve hogy ne építsenek újabb kereskedelmi célú atomerőműveket. A kormányoknak az energiahatékonyságba és a megújuló energiaforrásokba kellene befektetniük, amelyek nemcsak a környezetnek hasznosak, de megfizethetőek és megbízhatóak is” – összegez a Greenpeace.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |