< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kövér: frakción belüli vita az alkotmányról

| Mobile | RSS

Kövér: frakción belüli vita az alkotmányról

2011. március 14. | hozzászólás | Közélet

A házelnök azt a lehetőséget támogatja, hogy azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, saját képviselőket delegálhassanak a magyar törvényhozásba. Sok, az új alkotmányban rendezendő kérdésről azonban még a Fidesz-frakcióban is vitáznak.

Még a Fidesz-frakción belül sem döntöttek az új alkotmány egyes kérdéseiről, azokról a képviselőcsoporton belül is lesznek viták – jelentette ki Kövér László Országgyűlés elnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában.

A házelnök beszélt arról is: a két lehetőség közül, miszerint vagy csak pártlistára adhassanak le voksot azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, vagy saját képviselőket delegáljanak, neki az utóbbi a szimpatikusabb. Ezzel a módszerrel „nem engednék be” a magyar belpolitikába a nem magyarországi lakhellyel rendelkező külhoni magyarokat – tette hozzá.
Kövér László

Kifejtette: mind a két elképzelés mellett és ellen vannak komoly érvek, de az első, a listás szavazásról szóló verzió azt a látszatot keltené, mintha a kormányoldalnak az lenne a fontos, hogy a magyar belpolitikát a határon túl élő magyarok szavazataikkal döntsék el. Hozzátette: meg is vádolják ezzel a Fideszt a baloldalról. A második elképzelésben számára az a szimpatikus, hogy a közösségek a maguk sajátos képviseletét tudnák megteremteni a magyar parlamentben.

Kövér László kiemelte: az új alkotmányban megszűnik a diszkrimináció, hogy aki nem rendelkezik állandó lakhellyel Magyarországon, azt kirekesztik a választójogból. Ezt a passzust eltörli az alkotmány, és ez automatikusan azt jelenti: akinek nincs állandó lakhelye Magyarországon, de magyar állampolgár, részt vehet majd valamilyen formában magyar választásokon.

A házelnök hangsúlyozta, a magyarországi kisebbségeknek is lesz parlamenti képviseletük, megoldják ezt a kérdést. Úgy vélekedett: a határon kívül és belül élő kisebbségek parlamenti képviseletének estében az unióban, vagy a szomszédos országokban már alkalmazott modellt vesznek majd alapul.

forrás.hirado.hu

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: