< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fukusima: robbant a harmadik reaktor is

| Mobile | RSS

Fukusima: robbant a harmadik reaktor is

Új robbanás rázta meg a földrengés miatt rendkívül labilissá vált fukusimai atomerőművet Japánban. A sugárzás negyven perc alatt az éves megengedett érték nyolcszorosára nőtt.

Újabb robbanás történt a földrengés sújtotta japán atomerőműben, egy másik reaktorban pedig tűz ütött ki. A detonáció helyi idő szerint szerda hajnalban következett be a fukusimai 1-es erőmű 2-es reaktorában – írja a NOL.hu A japán nukleáris biztonsági ügynökség bejelentette, hogy hidrogéngáz-robbanás történt: ahogy ugyanitt korábban az 1-es és a 3-as reaktornál is, a fűtőelemeket körülvevő hűtővíz szintjének a csökkentésekor hidrogén szabadult fel, amely a reaktor acélburka és az azt borító beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.

A sugárzási szint a létesítmény környékén elérte az egészségre ártalmas szintet. A japán kormány a kitelepítési zóna határától számított tíz kilométeres körzetben élőket felszólította, maradjanak zárt térben. Az erőműtől 250 kilométerre délre lévő fővárosban, Tokióban is emelkedett a radioaktív sugárzás szintje, de nem éri el a veszélyes mértéket.

Japán tisztviselők korábban már elismerték, hogy a 2-es reaktor robbanása veszélyesebb helyzetet teremthet, mint a másik kettőé.

forrás:FH / NOL.hu

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |