< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Mentik, ami még menthető? Nem áramlik radioaktív anyag a világba, Kína kipakol

| Mobile | RSS

Mentik, ami még menthető? Nem áramlik radioaktív anyag a világba, Kína kipakol

2011. március 16. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben: a gyors változás arra utal, hogy a robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését. Van azonban, akit még ez sem győz meg.
és

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta – közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője.

Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást mértek reggel az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.

Edano Jukijo szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe.

Közben a szökőár sújtotta térségben, Ivate prefektúrában a mentők élve találtak egy hetvenéves nőt a víz által elsodort házában, amely ép maradt. Az asszony eszméleténél volt, de teste lehűlt.
Kína hazaszállítja állampolgárait a veszélyeztetett térségből

Kínában nem nőtt a sugárzás, Japánban viszont a legsúlyosabban érintett térségből evakuálják a kínai állampolgárokat – derül ki a kínai hatóságok keddi nyilatkozataiból.

A tokiói kínai nagykövetség honlapjának sürgős közleménye szerint megkezdték a kínaiak kimenekítését; a felhívásban a lépést a helyzet komolyságával és a bizonytalansággal indokolják; a honfitársaktól nyugalmat, az utasítások betartását és együttműködést kérnek.

A kínai környezetvédelmi tárca arról biztosította a közvéleményt, hogy szoros figyelemmel kíséri a fukusimai atomerőműnél bekövetkezett baleset fejleményeit, megerősítette a sugárzás mérését, és ígérete szerint ezekről folyamatosan frissített tájékoztatást fog adni.
Nem lesz atombomba az erőműből

Az atomreaktor sohasem válhat atombombává, mert a nukleáris fegyverek gyorsneutronok hatására működnek. A robbanás lefolyásának az ideje tízmilliomod másodperc. Ha valami miatt a robbanás lassul a hatás már sok nagyságrenddel csökken. Az atomreaktorokat lassú neutronok működtetik. A neutronok lelassulása atomi skálán nagyon hosszú időt, tízezred másodpercet vesz igénybe. A teljesítménynövekedés ezredrésze az atombombáénak és a kísérő hatások a rendszert már a kezdetnél szétrombolják.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |