< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ab101 Besúgó-balhé: “Antal Gábor tisztázza magát vagy mondjon le!”

| Mobile | RSS

Ab101 Besúgó-balhé: “Antal Gábor tisztázza magát vagy mondjon le!”

2011. március 17. | hozzászólás | Közélet

Szabolcs Attila (Fidesz-KDNP)XXII. kerületi polgármester felszólította Antal Gábort, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatóját, hogy tisztázza magát, vagy mondjon le.

A kerületi önkormányzat és a Fidesz – KDNP-képviselőcsoport csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy a levéltári iratok tanúsága szerint Antal Gábor szigorúan titkos (szt) állományú tiszt volt.

Sebes Gábor, a XXII. kerületi önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője és Szepesfalvy Anna, a KDNP XXII. kerületi szervezetének elnöke közleményében azt írta: a kerületi képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-KDNP frakció napirendre tűzte a kérdést, az ügyben történész szakértő segítségét kérte, és rövidesen dönt a szükséges lépésekről.

A Heti Válasz csütörtökön megjelent számában azt közölte: szt-tiszt volt Antal Gábor (AB-101, főhadnagy), a XXII. kerületi önkormányzat által fenntartott Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ vezetője, az ELTE művelődésszervezés tanszékének tanára. Ő korábban az Angyalföldi Ifjúsági Ház igazgatója volt.

A cikk szerint feladatai között szerepelt a Petőfi Csarnok ellenőrzése 1988-ban, illetve 1989 augusztusában az SZDSZ városligeti tüntetésének “szemmel tartása”.

A Heti Válasz múlt heti számában már közzétett egy negyven nevet tartalmazó listát egykori szt-tisztekről. Ezen egykori és jelenlegi nagykövetek, más külügyminisztériumi alkalmazottak, tanárok, kutatók, mérnökök és újságírók is szerepeltek.

A szigoruantitkos.hu internetes portált a március elején indították el, az oldalon a hódmezővásárhelyi Emlékpont Központ vezetésével készült kutatás alapján átfogó tanulmányt közöltek a Kádár-rendszer belügyminisztériumának szigorúan titkos állományú tisztjeiről és azok tevékenységéről.

E tisztek hivatásos szolgálati jogviszony alapján, de fedőmunkahelyükön keresztül szolgálták az állampárt érdekeit, és hajtották végre az állambiztonság által számukra meghatározott feladatokat.

Németh Zsolt külügyi államtitkármúlt pénteken közölte, hogy a Külügyminisztérium hét egykori, szt-állományú tisztet azonosított alkalmazottjai között, munkaviszonyukat a tárca vezetése megszünteti.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 372 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: