< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Ne rendelkezzen személyi jövedelemadójának 1 százalékával parlagfű‑mentesítésre!

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Ne rendelkezzen személyi jövedelemadójának 1 százalékával parlagfű‑mentesítésre!

2011. március 19. | 12 hozzászólás | Nav

A 2011. évben benyújtott 1 százalékos rendelkező nyilatkozatokban nem lehet a parlagfű mentesítés feladatai költségvetési előirányzatot megjelölni.

Az összevont adóalap után személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek minden évben rendelkezhetnek adójuk 1 + 1 százalékáról. Az egyik 1 százalékos összeget vagy egyházak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatok számára lehet felajánlani. A 2011-ben megjelölhető költségvetési előirányzat kizárólag a Nemzeti Tehetség Program feladatai (technikai szám: 1823).

A 1053 számú személyi jövedelemadó bevallás nyomtatott kitöltési útmutatója szerint az 1 százalékos összeget a parlagfű mentesítés feladatainak támogatására is fel lehet ajánlani. Mivel a bevallások nyomdai előállítása (a benyújtott törvénytervezet figyelembevételével) már 2010. december 20-án megkezdődött, míg a 2011. évi kiemelt költségvetési előirányzatokat meghatározó jogszabályt, a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt csak 2010. december 30-án hirdették ki, így azt az állami adóhatóság nem tudta a nyomtatvány kidolgozásakor figyelembe venni. A bevallás elektronikus úton elérhető kitöltési útmutatóját az állami adóhatóság időközben pontosította.

A személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról elsősorban a bevallás, az egyszerűsített bevallás részét képező EGYSZA megnevezésű nyomtatványon lehet rendelkezni. Az adózóknak lehetősége van arra is, hogy a bevallástól elválóan, külön lezárt borítékban személyesen vagy postán, illetve külön elektronikus nyomtatványon juttassák el a rendelkező nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Amennyiben valaki a bevallásában – érvénytelenül – a parlagfű mentesítés feladatai javára rendelkezett, megteheti, hogy a törvényi határidőig (2011. május 20.) új, a bevallástól elváló rendelkező nyilatkozatot nyújt be, melyben a Nemzeti Tehetség Program vagy valamely egyházi kedvezményezett részére rendelkezhet. Ebben az esetben az állami adóhatóság a második, érvényes nyilatkozatot teljesíteni fogja, feltéve, hogy a rendelkezés további törvényi feltételei teljesülnek. Természetesen ez az új nyilatkozat nem érinti a korábban, az adó másik 1 százalékára vonatkozó, valamely civil kedvezményezett javára tett érvényes nyilatkozatot.

Honyek Péter adószakmai szóvivő

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Leave a Reply 395 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: