< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hattal indul, öt marad – megfejtették a tengeri csillag “kar-rejtélytét”

| Mobile | RSS

Hattal indul, öt marad – megfejtették a tengeri csillag “kar-rejtélytét”

2011. március 20. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Lárvaként hatkarú a tengeri csillag, azonban mire eléri a felnőtt kort, már csak öt karja van. Egy biológusnak most sikerült rájönnie ennek okára.

Annak ellenére, hogy lárvaként még hatsugarúak, a legtöbb tengeri csillagnak kifejlett korára csupán öt karja marad. E rejtély immáron kétszáz éve foglalkoztatja a kutatókat. Egy német biológus most megtalálta választ.

Marc de Lussanet, a Münsteri Egyetem kutatója az Evolution & Development című szaklapban publikálta eredményeit. A fiatal tengeri csillagok először csak sodródnak a tengervízben, majd egy időre megállapodnak egy szívókorong segítségével. Eddig nem létezett magyarázat a szívókorong eredetére – magyarázta a biológus a Die Welt című német lap internetes oldalán. Szerinte az elcsökevényesedett hatodik karról van szó.

A tengeri csillagok, mint ahogy a tengeri uborkák és tengeri liliomok is, a tüskésbőrűek egzotikus törzsébe tartoznak. Ezek az állatok lárvakorukban kétoldali szimmetriával rendelkeznek, felnőttként azonban ez átalakul sugarassá. Eddig úgy vélték, hogy a kifejlett állat a fiatal baloldalából nő ki, a lárva mindeközben pedig felszívódik, mintha egy parazita bekebelezné.

De Lussanet azonban úgy gondolja, hogy az állat váza megmarad, csupán összetett forgások sorozata játszódik le benne. Ezek során a hasoldal először eltávolodik a test jobb oldalától. Ez nyomon követhető a tengeri csillagok kihalt alakjainak kövületein. Azokon látszik, hogy a jobb oldalukból kinő egy nyél, amely a helyhez kötődést hivatott szolgálni. A hatból öt sugár megmarad, és a szájnyílás körül csoportosulnak, amely a kifejlett tengeri csillagnál a hasoldal közepén található.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |