< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egy órával kevesebbet alszunk Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

| Mobile | RSS

Egy órával kevesebbet alszunk Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

2011. március 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás; az órákat hajnali 2 órakor 3 órára kell előreállítani. Az óraátállítás a BKV és a MÁV menetrendjét is érinti.

A BKV óránként vagy annál kisebb követési idővel közlekedő éjszakai járatai vasárnap 2 és 3 óra között nem indulnak. Az ennél ritkábban vagy csak meghatározott időpontokban induló járatokra egyedi szabályozás lesz érvényben, ezeknek a járatoknak több esetben módosul a menetrendjük.

A MÁV-nál az óraátállítás a hajnalban úton lévő személyvonatok és több, Budapestre tartó vagy innen induló nemzetközi gyorsvonat (Kálmán Imre, Wiener Walzer, Venezia, Ister, Metropol, EuroNight, Beograd, Dacia, Corona, Tisza) közlekedési rendjét érinti; ezek többnyire egyórás késéssel érkeznek meg a célállomásra.

A Volán társaságok menetrend szerinti belföldi járatait nem érinti az óraátállítás. A Volánbusz úton lévő nemzetközi járatai egy órával később érkeznek majd meg.

Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiatakarékosság érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 411 megnézve, 1 alkalommal mai nap |