< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sólyom: súlyos visszalépés lehet az új alkotmány

| Mobile | RSS

Sólyom: súlyos visszalépés lehet az új alkotmány

A volt köztársasági elnök szombat reggel egy kolozsvári rendezvényen értesült arról, hogy a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete) megküldte szakvéleményét a magyarországi alkotmányozás témájáról.

Ezzel kapcsolatosan Sólyom az MTI bukaresti tudósítójának adott telefonos nyilatkozatában úgy vélte: ez az utolsó alkalom, hogy el lehessen kerülni, hogy az új alkotmány súlyos visszalépés legyen a jelenlegi alkotmányos helyzethez képest. Sólyom László egyetért a Velencei Bizottsággal abban, hogy az Alkotmánybíróságnak vissza kell kapnia teljes hatáskörét. Szerinte a politikai, gazdasági és társadalmi életnek nem lehet olyan területe, amelyen az alkotmányossági kontroll nem érvényesül, tehát bármit meg lehessen tenni, azt is, ami nem alkotmányos, anélkül, hogy erre fény derülne, vagy orvosolni lehetne.

Ezen kívül van néhány olyan tétel, amelyet ugyancsak figyelembe kellene venni – mondta a volt köztársasági elnök. Ezek között említette, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek státusát legalább olyan mértékben kell garantálni, mint a jelenlegi alkotmányban, tehát azt – mondta -, hogy ők nemzetalkotó tényezők. Sólyom szerint kár lenne, ha megszüntetnék a jelenlegi ombudsmani pozíciókat. “Példát mutatunk a világnak azzal, hogy működik nálunk a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Semmi nem indokolja ennek a posztnak a megszüntetését.”

forrás:atv/MTI

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |