< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Képzések a hatékony katasztrófavédelemért

| Mobile | RSS

Képzések a hatékony katasztrófavédelemért

2011. március 27. | hozzászólás | Katasztófavédelem

A katasztrófavédelmi ismeretanyag szélesebb körű átadásának lehetőségeiről, annak a képzési rendszerbe való beépítéséről folytatott megbeszélést az országos katasztrófavédelem főigazgatója az oktatásért felelős államtitkárral március 24-én.
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató a találkozó elején röviden ismertette a katasztrófavédelem helyzetét, illetve a közelmúlt azon eseményeit, amelyek miatt fontosnak tartja a katasztrófavédelem szerepének, a katasztrófahelyzetek idején szükséges tudnivalóknak a szélesebb körben való megismertetését, oktatását. A tábornok elsőként arról beszélt, hogy szükségesnek látja elérni azt, hogy valamennyi önkormányzatnál legyen olyan képzett szakember, aki részt tud venni a veszélyhelyzeti tervezésben, illetve beavatkozást igénylő eseteknél az irányítást végző polgármestert segíti. Emlékeztetett a nyári árvízi védekezés időszakára, amely során egyértelművé vált: sok helyen hiányzik a pénz mellett a szakértelem is. A főigazgató hozzátette, a készülő új katasztrófavédelmi törvény értelmében megnyílik annak a lehetősége, hogy közbiztonsági referenseket képezzenek, ám a képzés hatékony rendszerének kialakításában az oktatási vezetés támogatására van szükség. Legalább ennyire fontosnak nevezte a tábornok a pedagógusok megfelelő, a gyakorlatban használható ismeretanyaggal való ellátását, hiszen mint mondta, vannak olyan veszélyhelyzetek, amelyek során akár a gyerek biztonsága, élete múlhat a tanár döntésén. Ráadásul a diákok tudásanyagát is a pedagógusok révén lehet bővíteni.

Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára egyetértett a főigazgatóval abban, hogy ezek gyorsan megoldandó feladatok, és ehhez a tárca minden segítséget kész megadni. Úgy vélte, hogy a felsőfokú szakképzés rendszerén belül ki lehet dolgozni olyan programot, amellyel viszonylag gyorsan és hatékonyan elérhető, hogy valamennyi településen legyen katasztrófavédelmi ismeretekkel rendelkező önkormányzati dolgozó. Az államtitkár elképzelése szerint a képzés akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem programjába is beilleszthető. A leghatékonyabb és költségkímélőbb megoldásnak Hoffmann Rózsa a távoktatást tartja, amelyhez egy digitális tananyag kidolgozását javasolta. Ez az út a pedagógusok képzésénél is járható út az államtitkár szerint, annál is inkább, hiszen még több ember oktatását kell megoldani. Arra hívta fel a figyelmet, hogy utóbbiakat érdekeltté, motiválttá kell tenni ahhoz, hogy valódi tudásanyaggal felvértezve fejezzenek be egy-egy programot. Bakondi György mindezt azzal egészítette ki, hogy a valóban felkészült tanárokon, tanítókon keresztül jut el a szükséges ismeretanyag a gyerekekhez is. Az oktatási államtitkár mindezek mellett egy színvonalas, az érzelmekre ható oktatófilm elkészítését javasolta a főigazgatónak, hiszen szerinte egy jól elkészített anyag egy több órás tanfolyamnál is hatásosabb. Ennek az iskolákba történő eljuttatását az oktatási kormányzat szívesen segíti – tette hozzá. Ugyanígy támogatását ajánlotta fel abban, hogy a pedagógusképzésbe is beépüljön a katasztrófavédelmi ismeretanyag.

Bakondi György végül arra tett javaslatot, hogy jogszabályban rendezzék azt a kérdést, hogy az oktatási intézmények veszélyhelyzet idején való felhasználása gördülékenyebben menjen. Ezt az államtitkár véleménye szerint már a most kidolgozás alatt lévő oktatási törvényben is szabályozni lehet.
forrás:BM OKF

Leave a Reply 271 megnézve, 1 alkalommal mai nap |