< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A nemzeti konzultáció eredményét ismerteti ma a kormányfő

| Mobile | RSS

A nemzeti konzultáció eredményét ismerteti ma a kormányfő

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik ma a Ház plenáris ülése, a miniszterelnök a nemzeti konzultáció eredményéről számol be. A képviselők az interpellációs blokk után az alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról döntenek. A kormányfő beszédében az állampolgároktól visszaérkezett mintegy 920 ezer kérdőív alapján tesz javaslatokat a készülő alkotmány szövegéhez. Orbán Viktor szombaton úgy nyilatkozott, várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról szól majd. Ezek között említette a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés javaslatba emelését, de arra is utalt, hogy van egy-két olyan pont, amelyeket az állampolgárok tanácsára javasol kivenni a tervezett szövegből.

A parlament ezt követően a kormánypártok, illetve a független Szili Katalin által előterjesztett alkotmányjavaslatok részletes vitára bocsátásáról határoz. A módosító javaslatokat elsőként az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága tekinti át szerdán és csütörtökön. A Ház pénteken és az utána következő hétfőn összesen 15 órás időkeretben tárgyalhatja a napirenden tartott javaslat szövegének változtatására tett indítványokat.

Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.

Az alkotmányjavaslatok kedden kezdett általános vitájában pénteken szólhattak utoljára a képviselők, de a vitát hivatalosan csak ma zárják le annak érdekében, hogy még a hét első napján is be lehessen nyújtani módosító javaslatokat.

A képviselők előző héten a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvénye című törvényjavaslathoz, illetve a független Szili Katalin A Magyar Köztársaság alkotmánya néven benyújtott előterjesztésről mondhatták el véleményüket. A házbizottság döntése értelmében a kormánypártoknak és az ellenzéknek erre egyaránt összesen 20-20 óra állt rendelkezésre, de az MSZP és az LMP nem vett részt a vitában.

forrás:MTI

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |