< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bizarr korszakváltásról írnak a lapok Politikai földrengés Németországban?

| Mobile | RSS

Bizarr korszakváltásról írnak a lapok Politikai földrengés Németországban?

Politikai földrengésről, bizarr, de logikus korszakváltásról írtak a hétfői német lapok a hétvégi tartományi parlamenti választásokról, amelyek hatalmas nyertese a japán atomkatasztrófa és az ennek kapcsán a németországi atomerőművekről kibontakozott vita nyomán a Zöldek pártja lett.

Az újságok egyetértenek abban, hogy a baden-württembergi és rajna-pfalzi választás eredménye komoly figyelmeztetést jelent Angela Merkel kancellár, illetve a szövetségi kormányt alkotó konzervatívok és liberálisok számára. A lapok pártállástól függetlenül úgy vélekednek: a délnyugati tartományok választói által megfogalmazott üzenet lényege, hogy a Merkel-kormány mindenekelőtt az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos politikájában gyökeres irányváltásra és ezzel összefüggésben az elmúlt időszakban alaposan megrendült hitelességének helyreállítására kényszerül.

A választások nagy vesztesei a liberálisok, akik Baden-Württembergben csak hajszállal lépték túl a parlamenti küszöböt, a rajna-pfalzi törvényhozásból azonban kiestek. Csaknem hasonlóan nagy vesztes a kereszténydemokrata CDU, amely a stuttgarti parlamentben 58 éve tartó uralmát vesztette el. Így a gazdaságilag legfejlettebb német tartományban szociáldemokrata-zöld kormány alakulhat, mégpedig a szövetségi köztársaság történetében először környezetvédő miniszterelnökkel.

A Merkel-kormány számára mindez egyes értékelések szerint “a vég kezdetét” jelentheti. A Frankfurter Allgemeine Zeitung ezzel összefüggésben olyan horderejű kudarcról beszélt, mint amilyen a Schröder-kormány számára a szociáldemokraták 2005-ös veresége volt Észak-Rajna-Vesztfáliában, vagy a keresztényszociális CSU számára a több évtizedes abszolút többség elvesztése Bajorországban. A konzervatív újság szerint a “vesztes csapaton” mindenképp változtatni kell.

Ezt azzal indokolta, hogy a konzervatív-liberális koalíció egyre inkább elvesztette arculatát, a keresztény és liberális értékek melletti, sokat hangoztatott elkötelezettséget a koncepciótlanság váltotta fel. A választók viszont a határozottságot, a megbízhatóságot, a szavahihetőséget kérték számon.

A lapok egyetértenek abban is, hogy a hétvégi tartományi választás a fukusimai atomkatasztrófa nyomán valójában a németországi atomerőművek jövőjéről történt szavazás volt. A választók egyértelműen az erőművek, illetve az atomenergia ellen foglaltak állást – írták az újságok, magyarázva a “zöld forradalmat”. Ennek tartósságát illetően azonban egyes kommentárok óvatosságra intettek.

A pártok hétfőn megkezdték a választási eredmények elemzését. A Zöldek társelnöke, Renate Künast egy interjúban úgy vélte, hogy a baden-württembergi változások egész Németországot megváltoztatják majd. Visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a környezetvédők mindenekelőtt a japán atomkatasztrófának köszönhetik sikerüket. A párt támogatottsága már Fukusima előtt is gyors ütemben növekedett – érvelt a környezetvédők vezetője.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |