< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bővülő források a hazai kisebbségek támogatására

| Mobile | RSS

Bővülő források a hazai kisebbségek támogatására

Egy új, átláthatóbb pályázati rendszer jött létre a hazai nemzetiségek működésének segítése érdekében – jelentette be Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Hidas Jánossal, a Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatójával tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

Latorcai Csaba emlékeztetett: az egyházi, nemzetiségi és civil támogatások rendszerének eredményesebbé és átláthatóbbá tétele érdekében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Egyházi Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Wekerle Sándor Alapkezelő együttműködési megállapodást írt alá március 24-én.

Az Alapkezelő a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány feladatait vette át, amely Közalapítvány pazarlóan működött, pályázati rendszere pedig rendkívül bonyolult és átláthatatlan volt – fogalmazott a helyettes államtitkár. Latorcai Csaba hangsúlyozta: a pályázati rendszer átalakításakor az elsődleges cél az volt, hogy a pályázati mechanizmusok egyszerűsödjenek, a bürokráciát a minimálisra csökkentésék. Az Alapkezelőt a Kormány annak jegyében hozta létre, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz rendelt hazai forrásokat egy helyen, egy intézményben kezeljék, ezáltal a rendszer átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és hatékonyabb legyen – foglalta össze a helyettes államtitkár az átalakítás irányelvét.
fotó: Botár Gergely

A megállapodás értelmében az államtitkárság bizonyos előirányzatokkal összefüggő feladatokat átadott a Wekerle Sándor Alapkezelőnek, ezen előirányzatokat Hidas János ismertette. Forrást különítenek el a kisebbségpolitikai tevékenységek támogatására, a települési és területi kisebbségi önkormányzatok támogatására, a Rádió C működtetésére, a Nemzeti Civil Alapprogram finanszírozására és az egyházi célú központi költségvetési hozzájárulásokra.

Az Alapkezelő legfontosabb feladatának a közpénzekkel való felelős gazdálkodást és egy hatékony pályázati rendszer működtetését tekinti – hangsúlyozta Hidas János. Ennek legfőbb jellemzője – tette hozzá -, hogy a nemzeti együttműködés elvének megfelelően biztosítja a hazai költségvetési források értékalapú, átlátható, gyors és hatékony felhasználását, a szakmailag megalapozott projektek megvalósulását.

A pályázatokról az érdeklődők bővebb információt a www.wekerle.gov.hu címen olvahatnak.

forrás:(kormany.hu)

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |