< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hol van Orbán csodafegyvere? – Majdnem félmillióan az utcán

| Mobile | RSS

Hol van Orbán csodafegyvere? – Majdnem félmillióan az utcán

2011. március 30. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Kilenc év alatt 1,1 millió új munkahely – így kell módosítani a Fidesz sokat hangoztatott ígéretét, miután a “legeslegújabb” statisztikai adatok szerint a kormány egyéves regnálása alatt majdnem két százalékkal nőtt a munkanélküliek aránya. A munkanélküliségi ráta így már 11,5 százalékos, ennél csak a gazdasági válság idején volt magasabb.

A KSH ma nyilvánosságra hozta a javított foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat azt követően, hogy tegnapi gyorsjelentést visszavonták, mert a dokumentumban egymásnak ellentmondó adatok voltak.

A friss tájékoztatás szerint a foglalkoztatottak létszáma 3 millió 743 ezer volt, ami 16 ezerrel több az egy évvel korábbinál, viszont 85 ezerrel kevesebb a három hónappal ezelőttinél. A foglalkoztatottak közül 1 millió 991 ezer volt a férfi és 1 millió 721 ezer a nő.

A gyorsjelentés szerint már több hónapja nő a munkanélküliségi ráta, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 8 ezerrel keresnek többen munkát. A KSH adataiból az is kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők egy hónap alatt 13 ezerrel lettek többen, így az elmúlt tíz év második legnagyobb munkanélküliségi rátáját mérték. (A 11,5 százalékos adatnál csak 2010-ben mértek többet, akkor két gyorsjelentés is 11,8 százalékos munkanélküliséget regisztrált.) A regisztrált álláskeresők aránya a férfiak körében 12 százalékos, a nők esetében 10,9 százalékos volt.

A gyorsjelentés szerint azok, akik elveszítik az állásukat, csak nehezen tudnak újra munkába állni. A munkanélküliek 52 százaléka ugyanis egy éve vagy annál régebben keres állást, míg a munkanélküliség átlagos időtartama 18,3 hónap, 2 hónappal hosszabb az előző év azonos időszakinál.

Pozitívumként értékelhető viszont, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt a lakosság gazdasági aktivitása. Ezzel párhuzamosan nő a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is, ami a KSH értékelése szerint azzal magyarázható, hogy a munkaerőpiacon korábban kívül rekedtek, az ún. inaktívak egyre nagyobb arányban kezdtek munkát keresni, és váltak – munkanélküliként – gazdaságilag aktívvá.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy borzasztó következményekkel járhat, ha a kormány valóban csak 15 éves korig írja elő a tankötelezettséget. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 26,5 százalékos.

A Népszavának nyilatkozó elemzőknek kellemetlen meglepetést okozott az adatsor, miután ennél kisebb mértékű romlásra számítottak. Az álláskeresők számának növekedését elsősorban a közmunkaprogramok kifutásával magyarázzák. Ami a tendenciákat illeti, úgy vélték, hogy az idén várhatóan már nem romlik jelentősen a helyzet, de javulásra sem lehet számítani. A munkanélküliségi ráta tehát valószínűleg stagnál majd, s év végére is 11 százalék körül marad.

Magyarországon az EU átlagánál is nagyobb a munkanélküliség

Az Eurostat adatai szerint jelenleg 10 százalékos a munkanélküliségi ráta az EU-ban, míg a foglalkoztatottak aránya a válság miatt 69 százalékra süllyedt. Az eurózónában továbbra is valamivel kedvezőbbek az adatok, az euróval fizető államokban ugyanis 9,6 százalék a regisztrált munkanélküliek aránya.

A versenytársak közül Lengyelország áll a legrosszabbul, ott 13,2 százalékra nőtt februárban a munkanélküliségi ráta a januári 13,0 százalékról. A 38 milliós országban 2,15 millióan voltak állás nélkül februárban, 40 ezerrel többen, mint januárban. A lengyelek azonban feltehetően ennek az eredménynek is örülnek, hiszen 2003-ban 20,7 százalékos volt a munkanélküliség.

Szlovákiában hatéves csúcsra, 13,16 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Az országot megviselte az autópiac visszaesése, miután Szlovákia a lakosságszámhoz viszonyítva a legnagyobb autógyártó ország a világon.

A cseh adatok kedvezőbbek a hazainál, a prágai Munkaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ugyanis a munkanélküliségi ráta 9,6 százalék volt februárban, a januári 9,7 százalék és az egy évvel korábbi 9,9 százalék után.

Romániában enyhén csökkent a nyilvántartott munkanélküliek száma decemberben, a 6,87 százalékos munkanélküliségi ráta 0,08 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál.

A legkevesebb munkanélküli Hollandiában és Ausztriában van, ezekben az országokban 4,5 százalékos az álláskeresők aránya. Spanyolországban viszont még a lengyeleknél is többen keresnek munkát (20 százalék). Lettországban 19,4, Észtországban 18,6, Litvániában 18,2 százalék volt a munkanélküliségi ráta.

A fejlettebb országok közül jól állnak a németek, ott ugyanis 6,7 százalék keresett munkát, Angliában viszont 8 százalékos adatot mértek, ami 1996 óta a legmagasabb érték.

forrás:nepszava.hu

Leave a Reply 1205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |