< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Letöltendő börtönt kapott Stohl: két év négy hónap

| Mobile | RSS

Letöltendő börtönt kapott Stohl: két év négy hónap

Első fokon két év négy hónap letöltendő börtönt kapott Stohl András. A színész öt évig nem kaphat jogosítványt.

Stohl Andrást 2 évi és 4 hónapi börtönbüntetésre ítélte, 5 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől és 3 évre a közügyek gyakorlásától maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt csütörtökön a Budakörnyéki Bíróság. Léhmann Zoltán bíró ezekben a percekben indokolja az ítéletet.

Stohl András az utolsó szó jogán beszélt

Stohl András büntetőperében a színész védője perbeszédében hangsúlyozta, hogy védence elismerte a felelősségét, beismerő vallomást tett és megbánó magatartást tanúsított. Azt kérte, ha a bíróság az ügyész indítványának megfelelően végrehajtandó szabadságvesztést szabna ki, a büntetés a minimumhoz közeli legyen és a szabadságvesztés felének kitöltése után bocsássák feltételes szabadságra.

Stohl András az utolsó szó jogán azt mondta, rettenetesen sajnálja, hogy sérüléseket okozott. Kiemelte, tudja, hogy közszereplő, de azt kéri, hogy ez semmilyen értelemben ne befolyásolja a bírót, azt kéri, hogy hozza meg azt a döntést, amelyet jónak lát.

Ma hirdetett ítéletet a bíróság

Az ügyész letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra megelőző céllal, miután Stohlnak a múltban már voltak hasonló ügyei, amelyek csak pénzbüntetéssel zárultak, de láthatóan ezek nem hozták meg a kellő eredményt.

Enyhítő körülményként értékelte viszont, hogy Stohl beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított, valamint kártérítést fizetett. Az egyik sértett pedig úgy nyilatkozott, hogy megbocsájt a színésznek.

Tóth Mihály büntetőjogász lapunknak elmondta, hogy az ítélethirdetést nem feltétlenül kell elhalasztani a vád módosítása miatt, miután a védekezést nem befolyásolja a maradandó sérülés megállapítása. “Ez egy orvosi szakkérdés, amit tudomásul kell venni. Lehet vitatni az orvosszakértő véleményét, de ennek nem lenne túl sok értelme” – fogalmazott Tóth Mihály, aki szerint mindössze annyi történt, hogy amikor a vádemelés megtörtént, még nem lehetett tudni, mi lesz a baleset pontos következménye.

Az viszont mindenképpen befolyásolja az ítéletet, hogy csak enyhe maradandó károsodást állapítottak meg. Gondatlanságból elkövetett ittas járművezetés bűntette esetén pénzbüntetést lehet kiszabni, de ha súlyos testi sértést is okoz a sofőr, akkor 3 évig terjedő börtönbüntetés is járhat. Utóbbi vádat módosította az ügyész maradandó testi sértést okozó bűntettre, amiért akár 5 év börtön is kiszabható. Tóth Mihály azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ehhez hasonló esetekben általában felfüggesztett börtön szabnak ki a bírók.

Tavaly májusban történt a baleset

Stohl András 2010. május 8-án hajnalban Fót felé haladva a megengedett sebességet túllépve, körülbelül 120 kilométeres sebességgel haladt gépkocsijával, amikor a vád szerint italtól befolyásolt állapota miatt nem tartotta az út vonalvezetését és a záróvonalat átlépve áttért a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba, ahol egy szabályosan közlekedő Citroen gépkocsival ütközött, aminek következtében a vétlen gépkocsi az árokba csúszott. Ezután Stohl gépkocsija még egy szemből érkező kocsival ütközött.

Az ütközés következtében a sérült Citroen az árokba csúszott; ezután még egy autóval karambolozott a színművész. A baleset következtében mindhárom járműben anyagi kár keletkezett, egy ember súlyos, három utas pedig könnyebb sérülést szenvedett.

A tárgyaláson Stohl elismerte a felelősségét

Stohl András, aki ellen már a korábbi években folyt szabálysértési, illetve büntetőeljárás ittas vezetés miatt, még a decemberi tárgyaláson azt mondta: csak a csattanásra emlékezik, utána azt érzékelte, hogy lassul az autója, majd még egy csattanást hallott. Az előzményekről a színművész azt vallotta, hogy a Nemzeti Színházban az előadás után fehérbort ivott, később, hajnaltájban whiskit és megint bort ivott, és valamikor kokaint is fogyasztott.

Amikor a bíró emlékeztette a vádlottat annak erkölcsi megítélésére, hogy ittasan és kábítószert fogyasztva balesetet okozott, majd elment a helyszínről, Stohl András azt mondta: “első reakcióként ösztönösen hárítani akartam a felelősségemet”.

Az egyik tanú, az első autót vezető, súlyosan sérült idős férfi lánya zokogva mondta, hogy édesapjának még most is fáj a lába. Egy másik tanú, egy könnyebben megsebesült fiatal lány azt mondta: ” láttam, hogy Stohl András ül a vezetőülésben, és bámul maga elé. Kimászott a tetőablakon, odajött hozzánk, és azt mondta: cigi, cigi.” Volt olyan sérültje is a balesetnek, aki tanúként elmondta a bíróságon, hogy pánikrohamot és hányingert kapott a karambol után. Más tanúk arról számoltak be, hogy a színművész odament a balesetet szenvedettekhez és megkérdezte tőlük, megsebesültek-e, hogy vannak, tud-e segíteni nekik.

forrás:nepszava.hu

Leave a Reply 1433 megnézve, 1 alkalommal mai nap |