< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kormánypárti lesz az Alkotmánybíróság?

| Mobile | RSS

Kormánypárti lesz az Alkotmánybíróság?

2011. április 1. | hozzászólás | Közélet

Kormánypárti lesz az Alkotmánybíróság? Már a rendszerváltáskor is felmerült a Fidesz mostani terve az AB bővítéséről, de akkor nem találtak elég jelöltet. Most az erős munkateherrel magyarázzák a pluszemberek szükségességét. Az alkotmányjogász a pártosságtól félti a testületet.

A megnövekedő ügyszámmal járó erős munkateherrel indokolta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, hogy miért emelnék meg az alkotmánybírák létszámát tizenegyről tizenötre. Lázár szerint maga Paczolay Péter, a testület elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy az alkotmányjogi panasz intézménye mekkora megterheléssel is jár, és kellene még néhány alkotmánybíró.

A létszámemelés ötlete egyébként már 1990-ben, a testület felállításakor megfogalmazódott, igaz, a döntéshozók akkor belátták, hogy bajosan találnak 15 –a kritériumoknak és az elvárásoknak – megfelelő embert. Ezért maradtak a 11 fős testületnél, mely napjainkban sem teljes, Trócsányi Lászlót ugyanis tavaly nyáron párizsi nagykövetté nevezte ki a kormány.

Lövétei István alkotmányjogász szerint nem vitatható, hogy az AB túlterhelt, ugyanakkor a testület feladatköreinek
Ajánlott weboldalak szűkítésével az ügyszám is csökkenhet. „Az alkotmánybírák jelölésének jellegéből fakadóan, eddig az érvényesült, hogy egyet a kormánypártok jelölnek, egyet az ellenzék. Ennek most vége lehet” – figyelmeztet Lövétei. Szerinte a mostani négyfős „bővítéssel” könnyen tetten érhető lesz a kormánytöbbség a testületben, amely „ezek után nem ugyanazt a súlyt fogja képviselni”.

Az alkotmánybírák közé – a jelenlegi jogszabályok alapján – minden olyan jogi végzettségű magyar állampolgár megválasztható, aki idősebb 45 évnél, kiemelkedő elméleti tudású, vagy legalább húszéves szakmai gyakorlattal rendelkezik. A jelöltekről az Országgyűlés kétharmada dönt. Nem lehet tagja az AB-nek senki, aki a bíróválasztást megelőző négy évben a kormány tagja, államigazgatási vezető vagy valamely párt alkalmazottja volt.

Egy alkotmánybíró fizetése megegyezik a miniszterek juttatásával, nekik is jár szolgálati gépkocsi és szükség esetén bérlakás. Emellett a testület több tagja is megőrizte egyetemi oktatói állását.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: