< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Brutális első félév Költségvetési pálya 2011

| Mobile | RSS

Brutális első félév Költségvetési pálya 2011

2011. április 2. | hozzászólás | Közélet

Brutális első félév
Költségvetési pálya 2011

Lapunk információi szerint az első félévben a deficit meghaladhatja az egész évre várt hiány 150 százalékát. A kormány a második félévben befolyó különadóktól, a magánnyugdíj-pénztári pénzektől, valamint a zárolástól várja a hiánycél teljesülését.

Bizonyosnak tekinthető immár, hogy dacára a kormányzati erőfeszítéseknek, 2010-re nem jött össze a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél. Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára egy múlt heti konferencián 4,1–4,2 százalékról tett említést, néhány szakértő viszont ennél is magasabbra becsüli a tavalyi deficitet.
A balhét az önkormányzatok okozták, e szegmens hiánya úsztatta el az államháztartás egészét. Nagyjából hasonló folyamatra lehet számítani 2011-re vonatkozóan is. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy amennyiben az EU statisztikai hivatala, az Eurostat megengedi a magánnyugdíjpénztárakból származó vagyon idei költségvetési elszámolását, akkor akár 3–4 százalékos többlet is kialakulhat. Ez persze csak az eredményszemléletű hiányt érinti, pénzforgalmi szempontból a költségvetést – részben – a magánnyugdíj-pénztári pénzek mentik meg. A kormány kétségbeesetten próbálja is korlátozni az önkormányzatokat; a legújabb javaslat szerint a helyhatóságok csak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közvetítésével juthatnának hitelhez. A szigorra szükség lesz; az önkormányzatok által az elmúlt években felvett hitelek jó részénél az idén jár le a tőketörlesztési moratórium.

TÁTONGÓ LYUK.
Túl az önkormányzatokon, az idén 3 százalék alattira belőtt, eredményszemléletű, GDP-arányos államháztartási hiánycélhoz elengedhetetlen a központi költségvetésnél a 613 milliárdos pénzforgalmi deficit tartása (a teljes tervezett hiány ennél magasabb: a tb-t és az elkülönített alapokat is beszámítva 687,4 milliárd forint). Az idei büdzsé tervezésekor, majd a törvényjavaslat nyilvánosságra hozatalakor a kormány részéről is hangsúlyozták, hogy óvatosan terveztek, s ezt akkor többé-kevésbé az elemzők, a piaci szereplők is elismerték. Utóbb azonban kiderült, hiába a konzervatív tervezés, mégis ott tátong egy 250 milliárdos lyuk a büdzsében, amely a Figyelő értesülései szerint 60 milliárdos kiadási többletből és 190 milliárd forint várhatóan kieső bevételből jött volna össze.

Az exkluzív értesülésen alapuló friss elemzés – teljes terjedelmében – a csütörtöktől kapható Figyelő hetilapban, vagy előfizetői hozzáféréssel olvasható.
forrás:figyelő

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: