< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Lesújtó a magyar elnökség teljesítménye az emberi jogok terén

| Mobile | RSS

Lesújtó a magyar elnökség teljesítménye az emberi jogok terén

2011. április 4. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Csalódottságának adott hangot az Amnesty International Magyarország uniós elnökségének eddigi eredményeivel kapcsolatosan. Az emberi jogvédő szervezet szerint nem elég, hogy soros elnökként Magyarország nem teljesítette saját vállalásait, de maga is többször reflektorfénybe került az emberi jogok megsértése miatt.

Az Amnesty International Európai Intézmények Irodájának vezetője abból az alkalomból elemezte Magyarország eddigi ténykedését, hogy elérkezett a soros elnökség félideje.

Nicolas Beger szerint hazánk több alkalommal is elmaradt saját vállalásaitól, miszerint egy emberibb uniót igyekszik építeni. Amikor Magyarország hat hónapra átvette az Európai Unió soros elnöki tisztjét, az Amnesty International ajánlásában számos intézkedést javasolt az uniós emberi jogi védelem előmozdítására.

Ehhez képest Magyarország eddigi eredménye a homoszexuálisok jogait korlátozó új alkotmánytervezet, a roma közösségek szélsőségesek általi zaklatása vagy a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvény. “Magyarország aligha nevezhető az unió mintaországának az emberi jogok tiszteletben tartása terén.”-mondta Nicolas Beger.

Ami az EU-tagállamokban élő roma közösségek emberi jogait illeti, az Amnesty International felrója a magyar elnökségnek, hogy nem segítette elő a romák szegregációja elleni, uniós szintű intézkedések megszületését, és hogy nem ítélte el azonnal és egyértelműen a kirekesztő megnyilvánulásokat Magyarországon és másutt.

Az egész EU-t érintő kérdések közül az Amnesty International kritikával illeti a magyar elnökséget a menedékjoggal és a bevándorlással kapcsolatos ügyekben, úgy mint a menedékjogot kérők és a menekültek fogvatartásának vagy az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex) elszámoltathatóságának ügyében tapasztalt tétlenség miatt.

Nicolas Beger sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a fentiek közül egy területen sem tudott Magyarország számottevő előrelépést tenni.

forrás:népszavaonline/Amnesty International/nepszava.hu

Leave a Reply 541 megnézve, 1 alkalommal mai nap |