< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Európát is átszervezné

| Mobile | RSS

Orbán Európát is átszervezné

Mi nem hiszünk az Európai Unióban, mi Magyarországban hiszünk, az unió nem hit, hanem ész kérdése – mondta Orbán Viktor tegnap napirend előtt a parlamentben. Hozzátette, az EU olyan keret, amelyben az ország megtalálja a számításait, “bennünket a nemzet érdekei vezetnek, melyeket össze akarunk hangolni más országok érdekével”. A miniszterelnök szerint az uniós elnökség feladata az, hogy az ország új helyét kijelölje a válság utáni Európában.

Mesterházy Attila az MSZP elnöke szerint a soros elnökség nagy lehetőség, de például a médiatörvény, vagy az alkotmányozás rossz fényt vet az országra.

Magabiztosan és elszántan ki kell állnia az országoknak saját érdekeikért – mondta tegnap a parlamentben Orbán Viktor. A miniszterelnök az EU-elnökséget értékelve azt állította, Magyarország senki előtt nem hajlik, erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt, és ezzel segíteni tud Európának. Erre nagy szükség van, hiszen a kommunizmus bukása óta nem volt ilyen cudar a politikai-gazdasági helyzet, amit a japán katasztrófa és az észak-afrikai helyzet is nehezít. Úgy vélte, az unió megerősítése közös cél, de a magyar elnökségnek van egy másik célja is, mégpedig az ország új helyének, új pozíciójának kijelölése a válság utáni Európában.

A magyar elnökség “eredményei”
– Kemény kritikák a médiatörvény elfogadása, majd kommunikációja miatt
– Csúszik Románia és Bulgária schengeni csatlakozása
– A keleti partnerség csúcstalálkozót a lengyel EU-elnökség alatt rendezik meg
– Horvátország nem a soros elnökségünk idején csatlakozik az Európai Unió­hoz
– Bírálatok a készülő új alkotmány miatt

Orbán szerint az elmúlt három hónap legfőbb sikere az, hogy az ország “már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért”. Az uniónak azt ajánlotta, hogy az elvont intézményi viták helyett szóljon inkább a népről a politika, ahogy az nálunk történik. “Magyarországot és Európát is át kell szervezni” – mondta, mert a válság megmutatta, hogy “inog az egész régi építmény”. Kijelentette, a magyarok az elsők között ismerték fel a megújulás szükségességét. Megértették, hogy a régi politika az egekbe növelte az adósságot, valamint azt is, hogy a “részátalakítások” nem vezetnek sehová, az ország alkotmányos újjászervezésére van szükség.

A magyar elnökség legnagyobb teljesítményének a közös gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomagot, a legfontosabb teendőnek pedig az unió közös gazdasági kormányzásának megteremtését nevezte. A kormányfő szerint ebben Magyarország jó úton jár függetlenül attól, hogy nem csatlakozott az unió versenyképességi paktumához. Megismételte: a kabinet a paktum hat céljából ötöt kívánatosnak tart, és meg is fog valósítani, a társasági adó alapjának harmonizációját azonban az ország érdekeivel ellentétesnek nevezte. “Nehéz idők jönnek” – zárta felszólalását Orbán, aki szerint még nem ért véget a válság.
Az elnökség mindenki számára, aki hisz az Európai Unióban, történelmi felelősség – reagált a miniszterelnök felszólalására Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője sikerként értékelte az energiacsúcsot, dícsérte az európai romastratégia előkészítését, és helyesnek nevezte Horvátország uniós csatlakozási folyamatának előrehaladást. Téves döntésnek nevezte azonban, hogy Magyarország kimaradt az Euró plusz paktumból, és kudarcnak tartotta, hogy a soros elnököt nem hívták meg a líbiai válságról szóló csúcstalálkozóra illetve, hogy a keleti partnerség csúcstalálkozót nem Magyarország, hanem Lengyelország rendezi majd. Mesterházy szerint a médiatörvény és az alkotmányozás is rossz fényt vetett az országra és helytelennek nevezte azt a stílust, ami a kormányfőt Strasbourgban vagy a március 15-i budapesti megemlékezésen jellemezte.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője közölte: “Annak van tekintélye, aki felelősséget tud vállalni másokért, aki szakít a provincializmussal”. Kijelentette, az energiapolitikában valóban jelentősek az előrelépések, de a közös árampiachoz akkor lehet csatlakozni, ha az energiapiaci szabályozás tekintetében is biztonság van, “nem pedig ámokfutás”. Azt hangoztatta, hogy az unió sikerességéhez a demokratikus normák betartására van szükség.

Mi nem hiszünk az EU-ban, mi Magyarországban hiszünk, az unió nem hit, hanem ész kérdése – mondta viszonválaszában Orbán. Kijelentette, az unió olyan keret, amelyben az ország megtalálja a számításait, “bennünket a nemzet érdekei vezetnek, melyeket össze akarunk hangolni más országok érdekével”. A keleti partnerségi csúcs elmaradásáról azt mondta: nagy nemzetközi rendezvényeket csak akkor érdemes tartani, ha van értelmük. Beszélt arról, hogy “hamis adatokkal, trükközéssel nem lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni”, végül megjegyezte: “a szolganépeknek soha más jutalmuk nem volt, mint a szolgaság”.

Figyelmeztet az Amnesty

Magyarország többször reflektorfénybe került az emberi jogok megsértése miatt – figyelmeztetett tegnapi közleményében az Amnesty International. Nicolas Beger, a szervezet Európai Intézmények Irodájának vezetője példaként említette a szólásszabadságot fenyegető új médiatörvényt, a romák zaklatását, illetve az alkotmánytervezetet, amely korlátozza a homoszexuálisok jogait. A szervezet kritikával illeti a magyar elnökséget a menedékjoggal és a bevándorlással kapcsolatos ügyekben és azért is, mert nem biztosítottak uniós szintű támogatást tíz, egyéni emberi jogsértési esetben.

Teljesen euroszkeptikussá vált Orbán?

Göncz Kinga, az EP Állampolgári Jogok bizottságának alelnöke: Orbán Viktor a szerint változtatja a véleményét, hogy éppen milyen közönséghez szól. Idehaza azt sugallja, hogy Magyarországnak az Európai Unióval szemben kell érvényesítenie az akaratát, odakint a soros elnökség sikereként értékeli az érdekek összehangolását. Elvei gyakran változnak, populizmusa azonban időtálló.

Balázs Péter, az Európai Bizottság korábbi biztosa: Az EU-ról szóló kormányfői megnyilvánulások a kételkedésnél már többet fejeznek ki: támadják, sőt olykor provokálják az uniót – azt az intézményt, amelynek kormányrúdját félévre a kezünkbe adták. Az EU-t – csakúgy, mint az országot – érzelmek helyett ésszel kellene kormányozni. A kamaszos kötekedés nemcsak nevetséges, de kára is borítékolható.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője: Nem mondanám, hogy a miniszterelnök euroszkeptikus, felszólalása nem erre utalt. A napirend előtt kijelentései inkább azt mutatják, hogy szélsőjobbról igyekszik újabb szavazókat szerezni. De arról is beszélt, hogy Magyarországnak lábra kell állnia, ami viszont üdvözlendő.

forrás:népszavaonline/Fazekas Ágnes / Népszava

Leave a Reply 355 megnézve, 1 alkalommal mai nap |