< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyre bonyolultabbak a líbiai hadműveletek Kadhafi pajzsként használja a civileket

| Mobile | RSS

Egyre bonyolultabbak a líbiai hadműveletek Kadhafi pajzsként használja a civileket

A líbiai hadműveletek egyre bonyolultabbak, mert a Moamer Kadhafihoz hű erők élő pajzsként használnak civileket – közölte szerdán Alain Juppé francia külügyminiszter a France Info hírrádióban.

A miniszter bejelentette: néhány óra múlva megvitatja a kérdést a NATO főtitkárával. A NATO-nak, amelyek a „lassúságát” a líbiai felkelők bírálják, szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy Kadhafi erői gyakran a civil lakosokhoz igen közel vesznek fel állásokat.

„Hivatalosan kértük, hogy a polgári lakosság körében ne legyenek járulékos veszteségek”- jelentette ki Juppé. „Emiatt a műveletek nyilvánvalóan nehezebbek” – tette hozzá. Juppé szerint megvan a veszélye, hogy megfeneklenek a hadműveletek. Példaként Miszrátát említette, ahol nem tudnak előrehaladást elérni. Kadhafi erői bombázták a velük szemben hetekig kitartó egyetlen nyugat-líbiai várost. Juppé egyben közölte: A távozó elefántcsontparti elnök rendszerének összeomlása után az egyetlen dolog, amiről még tárgyalni kell, Laurent Gbagbo távozásának a „feltételei”. Juppé elmondta: kérte az ENSZ-t, biztosítsa Gbagbo és családja testi épségét és szervezze meg a távozása feltételeit. Ez az egyetlen dolog, amiről még tárgyalni kell – tette hozzá.

A francia külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy sikerül a volt elnök meggyőzése, és nem kell újrakezdeni a hadműveleteket. Elítélte Gbagbo immár sehová sem vezető „képtelen makacsságát”.

Hozzátette: az ENSZ-szel együtt folytatják a nyomásgyakorlást, hogy a volt elnök ismerje el a vereségét. Gbagbo kedd este kijelentette egy francia tévének nyilatkozva, hogy Párizs követelése ellenére továbbra sem ismeri el választási ellenfelének, Alassane Ouattarának a győzelmét.

A felkelők megtámadták a török konzulátust Bengáziban

Fegyveres felkelők támadták meg szerdán Törökország konzulátusát a líbiai Bengáziban – közölte az NTV török tévéállomás.

A beszámoló szerint 400, fegyverekkel és késekkel felszerelkezett ember kísérelte meg a behatolást a képviseletre tiltakozásul azért, mert Recep Tayyip Erdogan török kormányfő bejelentette: Ankara nem kíván fegyvert szállítani a líbiai felkelőknek. A tiltakozók törökellenes jelszavakat skandáltak, egyben azzal fenyegetőztek, hogy leszakítják a képviseleten lobogó török zászlót, ha azt nem eresztik le.

A tiltakozók ellen a helyszínre a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) biztonsági erőit vezényelték.

A képviselet védelmét megerősítették. Ezzel egy időben Bengázi kikötőjében megtiltották, hogy kirakodjanak egy Törökországból érkezett humanitárius segélyt. A török tévé közölte, hogy a hajó kifutott a tengerre és ott lehorgonyzott. Törökország bengázi főkonzulja az ÁNT-nél tiltakozott a történtek miatt.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 252 megnézve, 1 alkalommal mai nap |