< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Amerika részleges bénulás előtt áll

| Mobile | RSS

Amerika részleges bénulás előtt áll

Két nap alatt negyedszer végződött kudarccal az amerikai elnök és a kongresszus két házelnökének az érvényben lévő költségvetés csökkentéséről folytatott tárgyalása. Ha péntek éjfélig nem születik meg a kompromisszum, akkor ideiglenesen megszűnik a szövetségi kormányzat egy részének finanszírozása.

A novemberi, félidős választások nyomán republikánus irányítás alá került képviselőház korábban megszavazott egy törvénytervezetet, amelynek értelmében még a szeptember 30-ig tartó pénzügyi évben 61 millió dollárnyi kiadást kellene lefaragni a büdzséből. A demokraták azt állítják, hogy ebből 34,5 milliárd dollárnyi megszorításba belementek, és erről megállapodás is született. A republikánusok azonban tagadják, hogy létrejött volna az egyezség, és szerdán 40 milliárdnyi költségcsökkentést követeltek.
hirdetés

Barack Obama a Harry Reiddel, a szenátus demokrata párti többségének vezetőjével, John Boehnerrel, a képviselőház republikánus párti elnökével és Joe Biden alelnökkel csütörtök éjjel lefolytatott válságtanácskozás után mérsékelten derűlátó volt, rámutatva, hogy a csökkentési tételekkel kapcsolatos közeledtek az álláspontok, és hogy a két házelnök kabinetjének tagjai az éjszaka folyamán megpróbálnak egyetértésre jutni a néhány fennmaradt nehéz kérdésben.
Nincs vad optimizmus

Az elnök kijelentette, hogy nem érez “vad optimizmust”, valamint hogy meghagyta Reidnek és Boehnernek: péntek reggel jelentsék neki, hogy sikerült-e megállapodásra jutniuk. A tárgyalófelek egyike sem bocsátkozott részletekbe.

Ha nem születik meg a megállapodás, akkor a mintegy négymillió szövetségi alkalmazott közül mintegy 800 ezernek – beleértve a külföldi háborúkban harcoló katonákat – szombattól felfüggesztik járandósága kifizetését. A nem létfontosságúnak ítélt kormányzati intézmények munkája a megegyezésig leáll. Hasonló esetre legutóbb tizenöt éve volt példa, amikor a demokrata párti Bill Clinton elnök állt szemben a kongresszussal, amelyben akkor mind a szenátus, mind a képviselőház a republikánusok kezén volt.

Harry Reid az esti megbeszélés előtt ötven százalékra becsülte a megegyezés esélyét, rámutatva, hogy a demokraták már minden olyan, a republikánusok által követelt büdzsécsökkentésbe beleegyezetek, amelyet megengedhetőnek tartottak.

A szenátusi többség vezetője az immár több tucat képviselővel és szenátorokkal is rendelkező, ultrakonzervatív Tea Party mozgalmat vádolta meg azzal, hogy az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó, ideológiai nyomást gyakorol a republikánus vezetésre. (A keményvonalas jobboldal egyebek mellett az abortusz közpénzből való finanszírozása, valamint több környezetvédelmi költségvetési tétel eltörlését követeli.)
Obama megegyezne végre

A nap folyamán korábban a republikánus többségű képviselőház olyan határozatot fogadott el, amely 12 milliárd dollárnyi lefaragás fejében egy héttel meghosszabbítaná a megegyezés határidejét, és a költségvetési év végéig biztosítaná a Pentagon teljes büdzséjét. Obama azonban jelezte, hogy amennyiben a tervezet eljut az íróasztaláig, akkor meg fogja azt vétózni, mert az elmúlt hetekben már két hasonló, rövid távú, halogató kompromisszum született, az elnök végleges megegyezést szeretne.

A nem létfontosságúnak ítélt feladatokat ellátó szövetségi alkalmazottakat már csütörtökön figyelmeztették: elképzelhető, hogy munkájukra ideiglenesen nem lesz szükség.
forrás:index

Leave a Reply 275 megnézve, 1 alkalommal mai nap |