< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schiff András: „Orbán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista”

| Mobile | RSS

Schiff András: „Orbán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista”

Szerző: hvg.hu

A Süddeutsche Zeitung április 8-i számában hosszú interjút közölnek Schiff Andrással, aki újra hangot ad aggodalmainak a magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban. Szerinte Orbán veszélyes, Berlusconi hozzá képest egy vicc.

„Nem, Orbán nem fasiszta, csupán egy szélsőséges karrierista, nacionalista és populista” – felel Schiff András zongorista a Süddeutsche Zeitung újságírójának kérdésére. Schiff, aki januárban a Frankfurter Allgemeine Zeitungban is megnyilatkozott, most újra aggodalmát fejezi ki a Jobbik parlamenti jelenlétével kapcsolatban is: „ez egy kristálytisztán szélsőjobboldali, antiszemita párt”, mely Schiff szerint a külföldi szélsőséges kisebbségekkel ellentétben túlságosan hangsúlyos szerepet kap a politikai diskurzusban.

Az április 18-án elfogadandó új alkotmányt is kritizálja az Olaszországban élő zongoraművész, főleg a tervezetben megemlített “ezeréves birodalomról” való megemlékezést: „Magyarország ázsiaiak, zsidók, szlávok, észak- és közép-európaiak olvasztótégelye. Nem értem ezt a nacionalista hozzáállást: mintha kutyatenyészetben lennénk”. Szerinte a magyarok még mindig nem tudták feldolgozni a 91 évvel ezelőtti területveszteségeket, és ahelyett, hogy továbblépnének, sebeiket nyalogatják. Majd Alföldi Róbert románokkal szembeni „baráti és dicséretes gesztusát” említi, ami miatt „az Országházban meghurcolják a kiváló rendezőt”, és homoszexualitása miatt perverznek és zsidó disznónak titulálhatja a Jobbik minden következmény nélkül.

A magyar nyelv elszigeteltsége révén Schiff szerint Európában nem képesek felmérni a magyar helyzet súlyosságát. „Berlusconi egy vicc, Orbánról nincsenek poénok. Ez az ember tényleg veszélyes” – veti ellen Schiff, amikor az újságíró az olasz kormányfőhöz hasonlítja a magyart. Félelmetesnek tartja Schiff a kulturális intézményekben zajló tisztogatást, utalva az Operaház teljes vezetőségének lecserélésére, továbbá a magyar ellenzéki elit meghurcolására, amelyre példa a Heller Ágnes filozófust ért vád. A nyolcvanéves Heller elnémításának kísérletét a sztálinista kirakatperekhez hasonlítja.

A kormányfő március 15-ei beszédét is értékeli Schiff: „Durvának tartom, hogy az EU soros elnöke veszi a bátorságot és az Uniót szidja”. A médiatörvénnyel kapcsolatban a Médiatanács fideszes összetételére hívja fel a figyelmet, és megemlíti, hogy a tanács elnöknőjének újságírói szakmai tapasztalata egy igen sikamlós magazin főszerkesztesében merül ki.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 311 megnézve, 2 alkalommal mai nap |