< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Cukorbetegség és rákkockázat

| Mobile | RSS

Cukorbetegség és rákkockázat

2011. április 10. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A rák is a diabétesz kockázatai közé tartozik. A cukorbetegséget már korábban is számos szövődménnyel hozták összefüggésbe, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a rák megnövekedett kockázatát is hozzá lehet adni ehhez a listához.
Cukorbetegség és rákkockázat
Egy új tanulmány szerint a cukorbeteg nőkben 8 százalékkal magasabb a rák általános kockázata, a cukorbeteg férfiakban pedig 9 százalékkal nagyobb a kockázata, amikor a prosztatarák arányát nem vették számításba. A rák okozta halálozás kockázata is magasabbnak mutatkozott a cukorbetegekben: a nőkben 11, a férfiakban pedig 17 százalékkal volt nagyobb a kockázat.

A tanulmányt vezető Gabriel Lai, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) rákmegelőzéssel foglalkozó kutatója azt is elmondta, hogy egyelőre ismeretlen okokból a diabétesz érdekes módon a prosztatarák alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe a férfiakban. Ha a prosztatarák arányát is beleszámították, a cukorbeteg férfiak általános rákkockázata 4 százalékra mérséklődött.

Az Amerikai Rákkutató Szövetség orlandói konferenciáján közzétett tanulmány során 295 287 férfi és 199 665 nő adatait vizsgálták, akik közül a 11 éves lekövetési időszak végén 55 888 férfiban és 26 364 nőben mutattak ki daganatos betegséget. Az eredmények alapján kiderült, hogy a májrák kockázata több mint duplája a cukorbetegekben. A végbélrák kockázata 28 százalékkal, a vastagbélrák kockázata pedig 15 százalékkal bizonyult magasabbnak a diabéteszes betegekben. (kiemelés tőlem, a szerk.)

Lai azt nyilatkozta, hogy a megnövekedett kockázatok mögött álló mechanizmus egyelőre nem egyértelmű, de több lehetőség is felmerülhet, amelyek azonosításához további kutatásokra lesz szükség. Egy biztos, a cukorbetegségben szenvedő betegeknek tisztában kell lenniük a rák esetükben magasabb kockázatával, és részt kell venniük a rákszűréseken. Az olyan befolyásolható kockázati tényezőket, mint például a dohányzás, pedig abba kell hagyni.
Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!

forrás:hirposta/Forrás: Medipress

Leave a Reply 271 megnézve, 2 alkalommal mai nap |