< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Költségvetési viták között indul Obama kampánya

| Mobile | RSS

Költségvetési viták között indul Obama kampánya

Barack Obama 2008-ban változást ígért, ám az elnöki ciklus első két éve után az amerikaiak nem elégedettek a teljesítményével. A héten beindult a demokrata elnök választási gépezete.

Barack Obama a héten hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul a 2012-es elnökválasztáson. Az amerikaiak az elnök weboldalán közzétett videoüzenetből értesülhettek a választási kampány kezdetéről, emellett az elnök emailben is üzent támogatóinak. Barack Obama nem jelenik meg saját kampányfilmjében, amelyben ehelyett az őt támogató mindennapi emberekkel azonosulhatnak a választók.

Láttam benne az energiát és a reményt, és bár 2008-ban még nem szavazhattam, tudtam, hogy egy nap majd részt vehetek az újraválasztásában. És pontosan ezt szándékozom tenni – mondja egy diák a kampányfilmben. Nyakunkon a 2012-es elnökválasztás. A szavazásnak tükröznie kell, amit elértünk az elmúlt két és fél évben. 2008-ban egy esélytelennek tűnő szenátorra szavaztunk, eleinte senki nem gondolta, hogy győzhet, és ma Ő az Egyesült Államok elnöke – állítja a kampányfilm másik szereplője, Caterine Coloradóból.

Jeff Zeleny, a The New York Times politikai elemzője szerint a videó jellege, vagyis az, hogy Barack Obama a háttérben marad, és a válsztókat helyezi előtérbe, az egész kampányra jellemző lesz. „Obama elnök egyáltalán nem jelenik meg a filmben. Ennek az a lényege, hogy felébressze a választókat. A Fehér Házi tanácsadók azt szeretnék, hogy ez az üzenet az emberekről szóljon és ne az elnökről. Természetesen alapvetően a kampány mégiscsak róla szól” – mondta a The New York Times újságírója, aki úgy véli, Barack Obama nem engedheti meg magának, hogy jelöltként kampányoljon, neki – újraválasztása érdekében is – továbbra is elnökként kell fellépnie. „A kampány szempontjából az a fontos, hogy amennyire csak lehet, elnökként, és ne jelöltként tekintsenek rá. Egy nagy költségvetési vita és megszorítások közepette nem tűnhet úgy, hogy az amerikai elnök az újraválasztási kampánnyal foglalkozik” – jegyezte meg Jeff Zeleny.

Az amerikai elnöknek valóban egészen más helyzettel kell megbirkóznia, mint 2008-ban, amikor ígéretes, eleinte esélytelen jelöltnek számított. Obama változást ígért, ám az elnöki ciklus első két éve után az amerikaiak nem elégedettek a teljesítményével. Az elnök támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint közel 50 százalék. A munkanélküliség lassan csökken ugyan, de még mindig kilenc százalék körül mozog, és a költségvetési viták illetve a líbiai beavatkozás sem könnyíti meg Barack Obama helyzetét.
forrás:mr1

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |