< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Lehet, hogy mégsem Gagarin volt az első

| Mobile | RSS

Lehet, hogy mégsem Gagarin volt az első

2011. április 11. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ötven éve, 1961. április 12-én a TASZSZ szovjet hírügynökség hivatalos közleményt tett közzé: Jurij Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen Földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. Azóta számos legenda és összeesküvés-elmélet született az első űrutazással és Gagarin személyével kapcsolatban.

Gagarin útja új korszakot nyitott az emberiség történetében, április 12. azóta az űrhajózás napja. A két nagyhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok versengése az 1950-es évektől a világűrre is kiterjedt. A versenyfutásban kezdetben a szovjetek bizonyultak eredményesebbnek: 1957. október 4-én ők lőtték fel az első műholdat, majd elsőként ők juttattak élőlényt, Lajka kutyát a kozmoszba. Mindez sokkolta a presztízsveszteséget is elszenvedő Amerikát. A vetélytársukat rendre leköröző szovjetek a következő szakaszt is megnyerték, az első ember a világűrben szovjet állampolgár volt.

Az amerikaiakat sokkolta a szovjetek sikere.

Gagarin, akit háromezer jelölt közül választottak ki a feladatra, közép-európai idő szerint 7 óra 7 perckor indult útnak a Vosztok-1 rakéta ágyúgolyó alakú űrkabinjában. (A legenda szerint az űrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén még German Tyitovot jelölte ki pilótának, de Nyikita Szergejevics Hruscsov, a kommunista párt főtitkára bekérette a jelöltek tablóját, és Gagarin képére bökött: így ő repülhetett.)

Két lábon járó propagandafegyver

Gagarin óránként 28 ezer kilométeres sebességgel, 181 és 327 kilométer közötti magasságban kerülte meg a Földet, majd 9 óra előtt 5 perccel Szaratov közelében ejtőernyővel épségben landolt.

Hruscsov választása egy fotó alapján esett Gagarinra.

A szenzációs hírt a szovjet propaganda alaposan kihasználta a kommunista rendszer felsőbbrendűségének bizonyítására. A világ első űrhajósát ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet is. Gagarin afféle két lábon járó propagandafegyverként beutazta az egész világot (1961-ben Magyarországra is ellátogatott): a nyílt arcú, egyszerű és szerény fiatalember mindenhol rokonszenvet keltett.

A szovjet propaganda fölösleges titkolózásának következményeként azonban még ma is akadnak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán repült-e Gagarin, és elsőként repült-e, vagy csak elsőként érkezett olyan állapotban vissza, hogy fogadni lehetett a Vörös téren. Akár így volt, akár nem, a közvélemény szemében már mindörökre ő marad az első ember a világűrben.

Miért halt meg?

Gagarin ma 77 éves lenne, de tragikus repülőbalesetben életét vesztette 1968-ban. Halálának körülményeiről több elmélet is született, de biztosat máig nem lehet tudni.

Valószínűleg egy éles manőver miatt halt meg Jurij Gagarin, miközben gyakorlórepülést végzett egy vadászgéppel – közölte pénteken egy orosz tisztségviselő, titkosítás alól feloldott szovjet iratokra hivatkozva. A baleset kivizsgálásával megbízott szovjet bizottság egykori iratai szerint egy meteorológiai ballon kikerülésére tett éles manőver a legvalószínűbb ok, ami miatt Gagarin repülőgépe lezuhant.

A Gagarin történelmi repülésének ötvenedik évfordulója előtt nyilvánosságra hozott titkos iratok szerint azonban elképzelhető, bár kevésbé valószínű, hogy a balesetet okozó manőverrel Gagarin az első felhőréteg felső határát akarta elkerülni.

Gagarin 1968-as halála óta több elmélet is született a zuhanás körülményeiről: a pilótafülkében fellépett oxigénhiány, túl gyors süllyedés miatti ájulás és egy másik vadászgép csóvája okozta turbulencia is szerepelt a felvetett okok között. Az összeesküvések szerelmesei pedig szabotázst gondolnak az eset mögött, vagy azt, hogy földönkívüliek rabolták el az első embert, aki kijutott a világűrbe.

forrás:atv/MTI, FH

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |