< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyöngyöspata 2. 200 biztonsági kergeti a Szebb Jövőt Hajdúhadházon

| Mobile | RSS

Gyöngyöspata 2. 200 biztonsági kergeti a Szebb Jövőt Hajdúhadházon

2011. április 13. | hozzászólás | Közélet

A Heves megyei Gyöngyöspata után Hajdúhadházon járőrözik demonstratív jelleggel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

Két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjukkal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, nem megfelelő a közbiztonság – közölte Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja kedden Rubi Gergely szerint erről nem a rendőrség tehet, ugyanis rendkívül kevesen vannak, sok esetben egyetlen járőr jut a három szomszédos településre: Hajdúhadházra, Téglásra és Bocskaikertbe.

“Szeretnénk, ha nem csak ilyenkor, hanem máskor is megerősített erőkkel lenne jelen a rendőrség” – utalt a politikus arra, hogy akciójuk idején több mint negyven rendőr tartózkodik a városban.

Azt is szeretnék elérni, hogy a debreceni lovas rendőrök ne csak idegenforgalmi látványosságok legyenek a turisztikai szezonban, hanem a Hajdúhadház környéki erdőkbe, mezőgazdasági földekre is eljutnának, ahol sok a lopás, a rablás.

Rubi Gergely szavai szerint a lakosság örömmel fogadta az egyesület járőreit, akiket 12 családi házban szállásolnak el, élelmezésüket szintén helybeliek vállalták. A politikus elmondta, hogy a Jobbik vasárnap demonstrációt tart Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével. A településen, ahol nagyszámú roma él, rend van, kedd délutánig semmilyen incidens nem történt. Néhány autóból helyi roma lakosok kikiabálnak a járőrözőkre, majd tovább hajtanak. A városházán hivatalosan nem tudnak az akcióról, ugyanis az egyesületnek a járőrözést nem kell bejelentenie.

Korábban a város polgármestere azt nyilatkozta, ők nem kérték az egyesület segítségét, a közbiztonságot a rendőrséggel és a polgárőr szövetség helyi csoportjával fenntartják.

A rendőrség a hajdúhadházi eseményekkel kapcsolatos kérdéseit írásban kérte, arra később válaszolnak. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.
A korábbi tervhez képest nem két, hanem egy hétig tart

“Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl” – mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén.

Ha ezt “bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság” megteszi, abból “sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni” – jegyezte meg. Úgy fogalmazott: “könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie”.

Balog Zoltán visszautasította azt a sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésben foglalt állítást, miszerint a kormány nem tesz semmit “az olyan típusú ügyekben, mint Gyöngyöspata és Hejőszalonta”. Mint elmondta, a kormány konfliktusmegelőző és -kezelő mechanizmust hozott létre; ennek keretében megyénként egy-egy kormánymegbízott felügyeli a helyzetet.

A Heves megyei Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

Hejőszalontán április 2-án a Jobbik vonult fel “a cigányok által elkövetett bűnök” ellen tiltakozva. A megmozdulás ellen az LMP és több civil szervezet tiltakozott a Borsod megyei településen.
Fokozott rendőri ellenőrzés Hajdúhadházon

Hajdúhadházon egy korábbi bűncselekmény kapcsán emelt létszámmal lát el szolgálatot a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya – közölte a rendőrség kedden késő délután; a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület aznap kezdte meg demonstratív jellegű járőrözését.

A rendőrség tájékoztatása szerint Hajdúhadházon az egyesület mintegy negyven tagja jelent meg; a hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetője egy korábban elkövetett bűncselekmény kapcsán fokozott ellenőrzést rendelt el, amely jelenleg is hatályban van – írta a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

“Hajdúhadházon 2009-ben 703, 2010-ben 706 bűncselekmény vált ismertté a hatóság előtt. A bűncselekmények struktúráját vizsgálva megállapítható, hogy a vagyon elleni bűncselekmények domináltak, az összes bűncselekmény 70 százaléka vagyontárgyat sért. Az elmúlt két évben összesen 7 rablás történt, mindegyik esetben az elkövetők elfogása és eljárás alá vonása megtörtént” – közölte a rendőrség.

2011 első három hónapjában – elsősorban a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően – az elkövetett bűncselekmények száma 19 százalékkal mérséklődött, jellemzően a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében (a betöréses lopások 40 százalékkal csökkentek). A testi sértés 54 százalékkal csökkent, és nem emelkedett a garázda jellegű bűncselekmények száma sem – írta a hajdú-bihari főkapitányság sajtószolgálata.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 696 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: