< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Németországban is téma a magyar alkotmányozás

| Mobile | RSS

Németországban is téma a magyar alkotmányozás

A magyar alkotmánytervezet körül kibontakozott vitát ismertet csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap.
FN.hu, MTI

A liberális újság beszámol Maximilian Steinbeisnek a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban megjelent, az alkotmánytervezetet bíráló cikkéről és Jan Mainkának, a Budapester Zeitung főszerkesztőjének arra adott válaszáról. A Süddeutsche Zeitung szerint a magyarországi német nyelvű lap főszerkesztője “tőle telhetően” igyekszik erősíteni Magyarország nemzeti identitását. Közben “Különösen idegen” címmel közöl kommentárt az elfogadás előtt álló új magyar alaptörvényről internetes oldalán a Der Tagesspiegel című német liberális lap.

Az újság szerint “gyanú lengi körbe” az új magyar alkotmányt, mert, mint írja, úgy látszik, hogy az alaptörvény elfogadása után Magyarország elindulhat a tekintélyuralmi állam felé vezető úton. Vajon komolyan aggódnunk kell? – teszi fel a kérdést a lap, amely szerint az új alaptörvény “furcsaságokat rejt magában”, többek között “meglepő az a gyorsaság, ahogy az alaptörvényt elfogadják”.

A Der Tagesspiegel szerint “érthető az új alkotmány iránti óhaj”, mert “a jelenleg hatályos – noha demokratikussá alakították – 1949-ből, vagyis a kommunista diktatúra idejéből származik”. “Mégis, az új műhöz annak az elsöprő erejű támadásnak az enyhe gyanúja tapad, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök és polgári szövetsége a 2010. tavaszi választási győzelem óta nekifogott a politikai rendszer átalakításának” – állapítja meg. Az újság szerint “az akkor elért kétharmad nyomja rá a bélyegét az új alkotmány bő ötven szakaszára – a tisztségek betöltésére vonatkozó rendelkezésekre éppúgy, mint a végrehajtási törvényekre”. “A forradalom, amelyet Orbán ebbe a választási győzelembe bele akar látni, az új alkotmányban ölt testet” – írja a Der Tagesspiegel, amely “igazán megdöbbentőnek” az alkotmány bevezetőjét nevezi.

Ahol más országok alkotmányában a preambulum van, ott a magyar alaptörvényben egy különös képződmény nőtt ki, “Nemzeti hitvallás” címmel – írja. “Egy alkotmánybíró ezt az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatra hivatkozva próbálta magyarázni, ez a szöveg azonban más anyagból van, mint a felvilágosult állami akaratról tett nagy bizonyságtétel” – fűzi hozzá.

A Der Tagesspiegel ismerteti az alaptörvény bevezetőjét, majd így folytatja: “Mi ez? Nemzeti zsoltár? Melankolikus alkotmánylíra? Annak a modern társadalomnak a nemzeti romantikus megalapozása, amely pedig kétségtelenül létezik Magyarországon? Nem igazán tudjuk, csak egy dolog biztos: ez az értekezés különösen idegenül veszi ki magát ma Európában”.
“Eszerint Magyarországot az ember olyannak láthatja, amely elindult a tekintélyuralmi állam felé vezető úton. Vagy hosszú viaskodás után arra a felismerésre juthat, hogy Magyarország egy nagyon különleges ország nehéz történelemmel, ahol szélsőséges a politikai szembenállás és ahol megvan a hajlam a hazafias mítoszokban való tetszelgésre. Még azt az igényt is meg lehet érteni, hogy tekintettel a közelmúltra és a jelenlegi gondokra a történelembe visszanyúlva barkácsoljon magának identitást. Ez azonban nem fogja visszatartani az európai társakat, hogy ismételten feltegyék a kérdést: mi van Magyarországgal?” – zárja kommentárját a Der Tagesspiegel című német liberális lap.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 397 megnézve, 1 alkalommal mai nap |