< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Szolgálatparancsnokokat képeztek tovább

| Mobile | RSS

Szolgálatparancsnokokat képeztek tovább

2011. április 15. | hozzászólás | Katasztófavédelem

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok szolgálatparancsnokainak megtartott szakmai nappal folytatódott a továbbképzések sora a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon április 14-én. A megjelentek korábbi beavatkozások alapján kaptak tűzoltási, műszaki mentési ismereteket.
A továbbképzést megnyitó Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató arra szólította fel a jelenlévőket, hogy az új tűzvédelmi rendszer kialakításának kérdését a lakosságvédelem, a tűzvédelem, vagyis a közbiztonság felől, és ne csak személyes érdekeiket nézve közelítsék meg. A tábornok felidézte azt az újbóli hivatalba kerülésekor neki feltett kérdést, amely azt firtatta: ki ma Magyarországon az első számú tűzoltó? Akkor adott válaszára emlékeztetve a főigazgató azt mondta, hogy az a tűzoltótiszt, aki elsőként ér a kárhelyszínre. Mert ha ő hibázik, netán elront valamit, akkor az a dolog „el van rontva”. Lehet ez adott esetben egy szolgálatparancsnok is – mondta a főigazgató. Ezután három olyan esetet említett példaként, amelyek „nem keltették a tűzoltóság jó hírnevét”. Bakondi György beszélt a közelmúltban Győrben történt gázrobbanásról, amelynél több alapvető hibát is vétettek a beavatkozók. Nem tették meg a szükséges biztonsági intézkedéseket, és nem viselték az adott helyzetben szükséges védőfelszerelést sem. Ugyanígy hiányosságok voltak az emlékezetes miskolci paneltűznél, és a Műszaki Egyetem pincéjében keletkezett tűznél is. Ezek az esetek a főigazgató szerint felvetik többek között azt a kérdést, hogy megfelelően felkészültek-e a beavatkozók, tisztázott-e, hogy milyen esetben kinek kell a beavatkozást irányítani. A főigazgató ezt követően a hamarosan a parlament elé kerülő katasztrófavédelmi törvénycsomag elemeiről, köztük a tűzoltóságokat érintő változásokról szólt. A cél az egységes országos rendvédelmi szervezet kialakításával a hatékonyabb, szakmai tudásra alapozott működés. E cél elérése érdekében kell a karrierrendszert, a finanszírozási rendszert és a beszerzések rendjét, módját kialakítani – hangoztatta a tábornok. Ebben a rendszerben a szolgálatparancsnokoknak komoly alegységparancsnokként kell dolgozniuk, akik előtt belátható és tervezhető életpálya áll. Ez a karrier nem alakulhat ad hoc módon, véletlenszerűen, a tűzoltói vezérkart egy áttekinthető rendszer szerint kell felépíteni – tette hozzá. Ehhez természetesen mindenkinek magának is tervezni kell saját pályáját. Amennyiben ez a gyakorlat kialakul, az jó lesz az egyes ember mellett az országnak is, hiszen ezáltal hosszú távon a tűzbiztonság javul. Bakondi György szólt még az eszközállományról, arról, hogy annak kialakítását a korábbinál gyakorlatiasabban, a praktikus megoldásokat keresve kell megtervezni, bevonva a magyar ipart is. A tábornok említést tett még a túlórapénzek kérdése mellett a tűz- és a polgári védelem szerepéről, kapcsolatáról és együttműködéséről, valamint az önkormányzatok tűzoltóságot is érintő pénzgondjairól. Mindezen problémák megoldása érdekében a főigazgató közös gondolkodásra kérte a továbbképzésen megjelent szolgálatparancsnokokat, mert mint mondta, a katasztrófavédelem vezetése partnerként tekint a tűzoltóság parancsnoki karára.

A főigazgató szavait követően a megjelent állomány szakmai előadásokat hallgatott meg, így a január 18-i győri gázrobbanás tapasztalatairól, a közlekedéssel összefüggő feladatokról és fejlesztési lehetőségekről, a tűzoltási műszaki mentési szabályzat átalakításáról. Emellett tájékoztatást kaptak a hibrid autókkal kapcsolatos beavatkozások sajátosságairól, arról, hogy a tűzoltásvezetők miként segíthetik a tűzvizsgálók munkáját, valamint megismerkedhettek a füsttel teli helyen történő beavatkozás szabályaival is.
forrás:BM OKF

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |