< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és kormánya elárulta a köztársaságot

| Mobile | RSS

Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor és kormánya elárulta a köztársaságot

2011. április 16. | hozzászólás | Közélet

Az elfogadás előtt álló új alkotmány ellen, a köztársaság mellett és a demokrácia helyreállításáért demonstráltak a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén szombat délután Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél. A rendezvényen a Népszava tudósítója szerint mintegy tizenötezren gyűltek össze, tele volt tüntetőkkel a Báthory és a Hold utca is.

A tüntetés nem sokkal szombaton este fél hat után ért véget, a tömeg szétoszlott, a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója semmilyen atrocitást nem tapasztalt.

Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy elárulta a köztársaságot – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a rendezvény vezérszónoka. A volt miniszterelnök összesen tizenegy pontban foglalta össze azt, amivel a mostani miniszterelnököt és kormányát vádolja. Azt mondta: meghamisítják és ellopják történelmünket.

Lábbal tiporják a szabad sajtót, politikai célra használják fel az ügyészséget és megfélemlítik a bíróságot. Az Orbán Viktor és kormánya elleni vádak között említette a volt kormányfő, hogy korlátozzák szerinte a szellemi-kulturális élet szabadságát, “bűnös érzéketlenséggel” figyelik a szegénységet, szétzilálják a közszférát, tétlenül nézik és tűrik a legszegényebbek elleni erőszakot, elszigetelik Magyarországot a világtól és Európától, Orbán Viktor pedig egyeduralomra tör – sorolta.

Gyurcsány Ferenc szerint a feladat most az, hogy meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket. Úgy látja: nem lesz elég leváltani ezt a kormányt, meg kell alkotni a nyugatos polgári Magyarország programját, és újra kell építeni a köztársaságot.

A beszédet sokszor taps szakította meg, többen a színpad közelében azt skandálták, hogy “Orbán, takarodj!”. A volt miniszterelnök előtt többen felszólaltak a készülő alkotmány illetve az alkotmányozás ellen, a köztársaság mellett, a demokrácia helyreállításáért illetve a szegényeket sújtó intézkedések ellen. A szónokok között volt Iványi Gábor metodista lelkész, Bauer Tamás közgazdász, korábbi SZDSZ-es képviselő, valamint Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője. Andrassew Iván, lapunk publicistájának üzenetét Váradi Júlia olvasta fel. Többen videoüzenetet küldtek, köztük Konrád György író, Vitányi Iván szocialista képviselő, Paul Lendvai újságíró, Heller Ágnes filozófus, Debreczeni József és Pusztai Erzsébet volt MDF-es képviselők.

forrás:népszavaonline/FH/nepszava.hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: