< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Inkább csak beszéljenek! Nem Schmitt Pál az egyetlen, akinek gondja van a helyesírással

| Mobile | RSS

Inkább csak beszéljenek! Nem Schmitt Pál az egyetlen, akinek gondja van a helyesírással

2011. április 19. | hozzászólás | Közélet

Hónapok óta borzolja a kedélyeket az augusztusban megválasztott Schmitt Pál köztársasági elnök helyesírása. Azonban a magyar államfő nem az egyetlen politikus a világon, akinek meggyűlt a baja az írott nyelvvel – bár egyedül ő vallja magát elkötelezett nyelvvédőnek.

2009 februárjában látott napvilágot a hír a The Telegraph nevű brit lap hasábjain, hogy Jim Knight brit politikus blogjában számtalan helyesírási hibát követett el. A munkáspárti képviselő olyan egyszerű szavakat is elhibázott, mint a nyugdíjas („pernsioner”), a hasonló („similiar”) vagy az elérni („acheive”).

A helyesírási hiányosságnak az adott különös pikantériát, hogy Knight akkoriban éppen az oktatási miniszteri pozíciót töltötte be a kormányban. A betűhibákat a Cambridge-ben végzett képviselő blogján betudhatnánk a gyors gépelés okozta stressznek is, de azok olyan mennyiségben fordultak elő az internetes naplóban, hogy egyértelműen helyesírási nehézségekről árulkodtak.

Nagy-Britanniában nem Knight volt az egyetlen, akinek meggyűlt a baja az írással – maga a kormányfő is megszenvedett a betűkkel. 2009 novemberében Gordon Brown miniszterelnök kézzel írt levelet egy Afganisztánban elhunyt katona édesanyjának – mintegy huszonöt helyesírási hibával.

Brownról korábban is köztudott volt, hogy gyenge látása miatt borzalmas kézírással rendelkezik, azonban egy miniszterelnök ezt nem engedheti meg magának. A katona hozzátartozói tiszteletlenséggel vádolták a kormányfőt, aki később elnézést kért a hibákért. A szigetországi sajtó ennek megfelelően nem is Brownra, hanem a miniszterelnök hivatalára húzta rá a vizes lepedőt az ellenőrizetlen levél miatt.

A politikusok azonban nemcsak Nagy-Britanniában hibáznak: 2008 októberében Asif Ali Zavari pakisztáni államfő, a meggyilkolt Benazir Bhuttó férje írt Schmitt Pálhoz hasonlóan ügyetlen sorokat egy Karacsiban található mauzóleum emlékkönyvébe. Az elnök az „Isten adjon erőt, hogy megmentsük Pakisztánt” mondatban hibázta el a teremtő nevét, és hogy teljes legyen a sor, a rövid mondatban egy második hibát is vétett.

Az ügy azzal vált igazán kínossá, hogy az elnök emberei eltávolították a 100 oldalas vendégkönyvből azt a dupla oldalt, ahol az elnök kézírása látható. Az elnök hivatala letagadta a vádakat, amelyek szerintük egy Zavari ellen indított lejárató kampány részei.

Kazahsztánban a hasonló problémákra jó előre felkészültek: az ottani törvények szerint ugyanis minden államfőjelöltnek nyelvi tesztet kell kitöltenie, ami a hivatalos jelöltté válás feltétele. Majdhogynem ez lett Ualikhan Qaisarov független elnökjelölt veszte, akinek idén februárban sikerült mintegy 28 helyesírási hibát elkövetnie egy kétoldalas esszé során.

Qaisarov először azzal védekezett, hogy a teszt kizárólag azt méri, hogy folyékonyan beszéli-e a kazah nyelvet, ezért a stilisztikai hibák és a felkészültség hiányosságai nem akadályozhatják a jelöltté válását. Később már politikai motivációt sejtett az eredmény mögött. Qaisarovnak ezt követően meg kellett ismételnie a tesztet, immáron nehezített formában.

Egy másik kazah történet rávilágít arra, hogy az országban nem feltétlenül az államfői poszt az egyetlen, amelyet ilyen „szigorú” feltételekhez kéne kötni: az ország Nemzeti Bankja ugyanis 2006-ban olyan valutát bocsátott ki, amelyben a „bank” szót rosszul gépelték. A hibás pénzeket ki kellett vonni a forgalomból. A bank grafikusa azzal védekezett, hogy nem ő, hanem a számítógépes szoftver felelős az elírásért. A bank elnöke szerint ez semmiféle pluszköltséget nem jelentett az országnak.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 246 megnézve, 1 alkalommal mai nap |