< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szalonka-gate: a két államtitkáron is átnyúlt a vadászlobbi

| Mobile | RSS

Szalonka-gate: a két államtitkáron is átnyúlt a vadászlobbi

2011. április 21. | hozzászólás | Közélet

“Preventív jelleggel mentette ki” Rodics Katalint a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, nehogy még jobban kicsinálja a vadászlobbi – állítja több forrásunk is.

Két államtitkár nem volt elég erős ahhoz, hogy a nyomuló vadászlobbival szemben megvédje Rodics Katalint, a Vidékfejlesztési Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzési osztályának vezetőjét, akit a héten váltottak le, és helyeztek át a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséghez. Az ügyet közvetlen közelről ismerő forrásaink szerint Ángyán József és Illés Zoltán is “az utolsó töltényig” megpróbált kiállni Rodics mellett, hiába.

Átnyúltak a fejük fölött, ez már egyszerűen nem a minisztérium szintje volt, Semjénék sokkal magasabb körökben lobbiztak azért, hogy Rodicsot úgymond takarítsák már el az útból – mondta egyik informátorunk. Végül – mint egy másikuk fogalmazott – “preventív jelleggel” váltotta le Fazekas Sándor a szakembert, és helyezte a Közép-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, hogy ezzel “kivonják a frontvonalból”.
Pénz, pénz, pénz

A tárca sajtóosztálya közleményben cáfolta a leváltás tényét először közlő Népszabadság értesülését, miszerint Rodics Katalinnak amiatt a lapunk által közölt levél miatt kell távoznia, amiben Semjén Zsolt tegeződve sürgeti Fazekas Sándor minisztert, hogy vizsgálja felül a vadászható fajok listáját. A Hírszerző több forrásból megerősített információi szerint valóban nem ez volt az egyetlen ok: Rodics Katalint már hosszú évek óta fúrta a vadászlobbi, a főosztályvezető tevékenysége ugyanis komoly gazdasági érdekeiket sértette.

A szakember tevékenysége ugyanis alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy a 2000-es évek közepére sikerült kiszorítani az országból az énekesmadarakat nagy tömegben, illegálisan irtó olasz vadászokat. Addig szinte évente buktak le valamelyik határon Magyarországon illegálisan vadászott énekesmadarakkal olasz vadászok, akik többnyire olcsón megúszták. De olyan is előfordult, hogy a pécsi állatkertben saját kifutójában lőttek le egy medvét olasz vadászok a trófeáért.
Vissza a 90-es évekbe?

A fordulat többek között egy 2001-es eset nyomán következett be, ahol a rendőrség nyomozásának köszönhetően sikerült felgöngyölíteni azt a magyar vadászokból álló hálózatot is, amely az olaszoknak segített, és a bíróság a 2003-ban indult perben börtönbüntetéssel sújtotta az elkövetőket. Ezután gyakorlatilag megszűnt az olaszok illegális bérvadásztatása, ami persze érzékenyen érintette az ebből is élő vadásztársaságok pénztárcáját, és Semjén Zsolt levele is arról tanúskodik, hogy a hazai vadásztársadalom szívesen látná, ha a legális énekesmadár-vadászat ígéretével csábíthatná vissza az olaszokat az országba. (Az olasz vadászok most Szerbiába, Ukrajnába járnak, ahol a természetvédelem szintje sokkal alacsonyabb fokon áll, így pénzért szinte bármit megtehetnek.)

Jól jönne a hazai vadászoknak, ha olasz társaik legálisan jöhetnének énekesmadarat lőni Magyarországra

“Ez nyilván komoly gazdasági érdekeket sértett, ráadásul Rodics Katalin nagyon keményen betartatta a washingtoni egyezmény előírásait is, emiatt szintén sok vadász külföldről illegálisan behozni akart trófeáját kobozták el” – mondta egy az ügy szereplőit jól ismerő forrásunk. Ezzel kapcsolatban az egyik legemlékezetesebb eset egyébként még a 90-es években történt, amikor egy magyar cég több mint száz mongol farkast hozott be az országban illegálisan azért, hogy kitömjék, és továbbértékesítsék őket Nyugat-Európába.
Nyert a vadászlobbi

Forrásunk egy másik körülményre is felhívta a figyelmet: a kormányváltás után újra a minisztériumhoz került Vajai László, méghozzá a vadászati főosztály vezetőjeként. Ő már betöltötte ezt a posztot az előző Orbán-kabinet idején, és forrásunk szerint állandó harcban állt az akkor a környezetvédelmi tárcánál dolgozó Rodics Katalinnal, mint a vadászati lobbi minisztériumon belüli képviselője. Vajai mostani kinevezése ellen rögtön élénk tiltakozásba kezdett a hazai erdésztársadalom, éppen azért, mert szerintük személyével ismét a vadászlobbi került helyzetbe, de nem értek célt.

“Nem állítom, hogy Vajai személyesen fúrta Rodicsot, de tény, hogy komoly ellentét volt közöttük, és Rodics mindig a természetvédelem szempontjait tartotta fontosabbnak a vadászaténál” – jellemezte a helyzetet forrásunk. Rodics ráadásul a génmódosított élelmiszerek és vetőmagok hazai tilalmának egyik szószólója is volt, ami szintén gazdasági lobbi-érdeket sérthetett.
Vesztésre álló környezetvédelem

“Hogy személyesen kinek szúrta a szemét egy főosztályvezető, azt nem tudom, de Rodics Katalin menesztése sajnos csak egy eset abban a sorban, ami a hazai természetvédelem végzetes leértékelődését jelzi” – mondta a Hírszerzőnek az esettel kapcsolatban Halmos Gergő, a Magyar Madártani Egyesület vezetője. A szakember szerint ezt jelzi, hogy “a kormányváltás után a természetvédelmi felügyelőségeken úgy hullottak az elkötelezett szakemberek, mint a legyek”, és a nemzeti parkok éléről is számos szakembert mozdítottak el, “akik pedig a helyükre kerültek, azoknál láthatóan a politikai lojalitás volt az elsődleges szempont”.

“Rodics Katalin szakmai tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt, még Pepó Pált is túlélte” – jellemezte a helyzetet egy az osztályvezetőt jól ismerő forrásunk. (Pepó az első Orbán-kormány kisgazda környezetvédelmi minisztere volt, és ámokfutása nevezetes volt a tárca élén.) “Ángyán Józseffel rengeteg közös elképzelésük volt az őshonos állat- és növényfajok védelmével, génkészletük megőrzésével kapcsolatban, nagyon jól együtt tudtak dolgozni, de a jelek szerint ez sem volt elég, győzött a vadászlobbi” – fogalmazott.
forrás:hirszerző

Leave a Reply 393 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: