< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szociológus: a Jobbik az egész országot igyekszik destabilizálni

| Mobile | RSS

Szociológus: a Jobbik az egész országot igyekszik destabilizálni

Krémer Ferenc szerint a kétharmaddal azonnal fel lehetne oszlatni a masírozó csapatokat.

A Jobbik egy kidolgozott stratégia alapján próbálja destabilizálni nem csak a közbiztonságot, hanem az egész államot, mondta Krémer Ferenc az ATV Start című műsorában. A szociológus szerint így a szélsőjobboldali párthoz köthető félkatonai szervezetek erődemonstrációi nemzetbiztonsági kockázatot is jelentenek.

Krémer úgy véli, az efféle paramilitáris szervezetek felszámolására meg lenne a jogi lehetőség – például a párizsi békeszerződés alapján, ami tiltja az ilyen jellegű szervezetek működését. De a kétharmados többség számára egyébként is adott a lehetőség, hogy felszámolja ezeket a csoportokat, és olyan törvényeket hozzon, amelyek ellehetetlenítenék azokat a félkatonai szervezeteket, amelyek „virtuális koncentrációs táborokba” kényszerítik a romákat bizonyos településeken.

A magukat polgárőröknek mondó egyenruhások akcióit például gond nélkül fel lehetne oszlatni, vélekedett Krémer, hiszen messze túllépik azokat a jogköröket, amikkel egy polgárőr rendelkezik. Ugyanakkor, figyelmeztettet a szociológus, itt nem csak a Jobbikról vagy a Gárdáról van szó, hanem azokról a paramilitáris alakulatokról is, amelyek már évek óta kiképzőtáborokat szerveznek és amelyekkel szemben az előző kormányok sem tettek semmit.

Krémer szerint egyébként a rendőrség azért nem lép fel kellő határozottsággal a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben, mert Magyarországon a rendőrség húsz éve mindig a politikusok utasításaira vár, miközben Európa északi és nyugati felén a rendőrséget önálló szervként kezelik. A közeg tétlensége persze érthető, hiszen senki nem akarja elveszíteni az állását, márpedig Krémer szerint nálunk ez egy rendőri vezetővel könnyedén megeshet, ha netán mégis önálló döntést hozna. Ez a jelenség egyébként már az Erzsébet-híd 2002-es lezárásakor is megfigyelhető volt, amikor egy negyed óra alatt felszámolható tüntetés 3-4 órára bénította meg a város forgalmát.
forrás:atv

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |