< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: WSJ: túl sokáig vártak a hatóságok Fukusimánál

| Mobile | RSS

WSJ: túl sokáig vártak a hatóságok Fukusimánál

A megengedett szint dupláját is elérte a nyomás a március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült fukusimai atomerőmű egyik reaktorában – állítja péntek késő este megjelent cikkében a Wall Street Journal.

Saját nyomozásának eredményeire hivatkozva az amerikai gazdasági napilap azt állította, hogy a japán hatóságok túl sokáig vártak a reaktorok túlmelegedését okozó veszélyes gőzök kiengedésével, ezért alakulhatott ki túlnyomás az egyik reaktor magját védő acélborításon belül.

A komolyabb atomkatasztrófa elhárításán dolgozó munkások a szükségesnél tizenkét órával később csökkentették a nyomást a reaktorban, és engedték ki a sugárzó gőzt a levegőbe. Egy órával később a reaktorház így is felrobbant magától, és súlyosan radioaktív törmelékek kerültek ezzel az erőművön kívülre – állítja a napilap.

A robbanás után rendelték el a hatóságok az emberek azonnali kiköltöztetését az atomerőmű közeléből, közülük nyolcvanötezren még mindig szükségszállásokon laknak.

A létesítmény hűtési rendszere a másfél hónappal ezelőtti óriási földrengésben és az azt követő cunamiban sérült meg, azóta több robbanás rázta meg az erőművet, több reaktorban pedig tűz ütött ki. A baleset utáni hetekben radioaktív anyagok kerültek a levegőbe, a talajba és a tengerbe is. A huszonöt évvel ezelőtti csernobili katasztrófa óta ez volt a világ legsúlyosabb atombalesete. Ugyanúgy a legsúlyosabb, hetes fokozatot kapta a nemzetközi nukleáris esemény skálán, mint az 1986-os szovjet katasztrófa.
forrás:atv/FH

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |