< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Verekedés tört ki Gyöngyöspatán, négyen megsérültek

| Mobile | RSS

Verekedés tört ki Gyöngyöspatán, négyen megsérültek

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai. Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott is a helyszínre utazott, és a településen több utcát is bejárt, majd az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint “véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult”.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság.

A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik.

A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.

Korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

forrás:MTI

Leave a Reply 311 megnézve, 1 alkalommal mai nap |