< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az Egyesült Államok Gyöngyöspatáról

| Mobile | RSS

Az Egyesült Államok Gyöngyöspatáról

2011. április 28. | hozzászólás | Közélet

Washington méltányolja a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban a magyar kormány azon állásfoglalását, hogy a kisebbségi csoportok megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak elfogadhatatlan – közölte a budapesti amerikai nagykövetség.

Az MTI azért kereste meg a diplomáciai képviseletet, mert id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke azt mondta: a helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában.

A Gyöngyöspatán történt eseményeket sajnálatosnak nevezte a budapesti amerikai nagykövetség, amely egyúttal világossá tette: nem kommentálja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a romák menedékjogot kérnek az Egyesült Államokban. A külképviselet álláspontja szerint a gyöngyöspatai biztonsági problémákat a helyi önkormányzatnak és a kormánynak kell kezelnie, a falu lakóival egyeztetve.

Gyöngyöspatán kedd este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egy ember súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, és több embert előállítottak. A konfliktus a helyi romák és négy férfi között robbant ki, egyikük a Véderő “őrmestere”, míg hárman állítólag a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai. Az egész településen továbbra is fokozott a rendőri készültség.

forrás:hirado.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: