< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Molnár Piroska a Nemzet Színésze lett

| Mobile | RSS

Molnár Piroska a Nemzet Színésze lett

2011. április 28. | hozzászólás | Kultúra

Molnár Piroska színésznőt választotta a Nemzet Színészének a cím többi birtokosa a három hete elhunyt Komlós Juci helyére.
© MTI

A Nemzeti Színházban hetvenperces tanácskozás után Molnár Piroska művésznőt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művészt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettjét választotta meg a Nemzet Színészének a cím másik tizenegy birtokosa.

“Természetesen nagy öröm, kollégák, mégpedig nagyszerű kollégák választottak maguk közé, ez a legnagyobb dolog, ami az emberrel a pályáján történhet. Kis szomorúság, hogy Komlós Juci, akinek a helyére választottak, nincs köztünk” – fogalmazott az MTI-nek Molnár Piroska.

Mint hozzátette, nem hisz semmiféle misztikus dologban, most azonban mégis az jutott először eszébe, hogy harmadéves főiskolás korában együtt öltözött Komlós Jucival Kazimir Károly Thália Színházában. “Kaffka Perét játszottuk, és az édesanyám akkor már haldoklott. Minden éjszaka utaztam hozzá, hogy hajnalban egy kicsit találkozzunk. Egy nap azt mondták, ne jöjjek vissza, mert nincs sok hátra. Táviratoztam a színházba, hogy maradjon el a másnapi előadás, és Komlós Juci külön is megkérte Kazimirt – így is lett. Tehát mégis érzek valami lelki kapcsolatot, szimbolikus kéznyújtást – ez volt az első gondolatom” – mutatott rá Molnár Piroska.

Elárulta, hogy bár még friss a hír, máris van terve a Nemzet Színésze címmel járó anyagi juttatással. Emlékeztetett arra, hogy hat éve van már csak az aranydiploma átvételéig. A színművészetin való lediplomázásának 50. évfordulóját pedig azzal akarja megünnepelni, hogy díjat alapít a végzős egyetemisták számára. “Tanítok az egyetemen, és nagyon jó a kapcsolatom a növendékeimmel, boldog vagyok, ha segíthetek” – hangsúlyozta Molnár Piroska, aki idén februárban alapított díjat a fiatal kaposvári színészek támogatására.

A Nemzet Színészének választottak legfeljebb tizenketten lehetnek, akik életük végéig havonta 500 ezer forintos juttatásban részesülnek. Ha a cím viselője elhalálozik, helyére a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A címet azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. Feltétel a betöltött 62. életév, valamint a 40 éves színészi pályafutás vagy 20 évad – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán. A Schwajda György alapította díjat 2000 augusztusa óta ítélik oda.

Molnár Piroska a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1968-ban. A Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol 1971-ig volt tag. 1971 és 1978 között a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1978-tól 1982-ig volt a Nemzeti Színház tagja, majd 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1984 és 2002 között ismét a Kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt. 2002 óta a Nemzeti Színház művésznője. 2005 óta az Aase-díj kuratóriumának tagja. 2011 februárjában fiatal kaposvári színészek támogatására Nagymama-díjat alapított.
forrás:hír24

Leave a Reply 366 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: