< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az arab világ szerint „nem halt meg Oszama bin Laden”

| Mobile | RSS

Az arab világ szerint „nem halt meg Oszama bin Laden”

Az Al-Dzsazíra nevű vezető hírportál arab nyelvű kommentárjait olvastuk át – arra kerestük a választ, hogyan vélekedik az arab világ Oszama bin Laden halálhíréről. Az arab nyelvű cikkek egy része szkeptikus, többen pedig összeesküvés elméletekhez hasonló verziókat fejtegettek. Egy másik vélemény szerint nincs Európában atombomba – sokan pedig bin Laden tengeri temetését sem hiszik el.

Az arab világ meg van győződve arról, hogy bin Laden nem halt meg. Az Al-Dzsazíra hírportál arab nyelvű cikkeiben több helyen azt írják, hogy ez csak Barack Obama amerikai elnök „trükkje” lehet, amellyel meg akarja nyerni a következő választásokat.

“Kizárt, hogy nem tudták volna korábban elkapni”

Több írásban olvasható olyan érv, amely szerint a Pakisztán észak-keleti részén fekvő Abbotábádban található katonai akadémia rendkívül jól védett és kizárt, hogy “nem vették észre” Oszama bin Laden rejtekhelyét – ha pedig voltak is erről információk, miért kellett majdnem egy év ahhoz, hogy az amerikaiak lépjenek. (Állítólag az amerikai hírszerzés 2010 szeptemberében jutott olyan információk birtokába, hogy a terrorista vezér Abbotábád egyik házában bujkálhat. Az arab cikkek szerint azonban, ha ez valóban így történt volna, bin Laden egészen biztosan búvóhelyet változtat.) Sokan furcsának találják azt is, hogy a helyi katonai akadémiától alig száz méterre magasodó „valóságos erőd” senkinek sem keltette fel a figyelmét.

Választási kampány

Az arab írásokban több vélemény is elhangzott bin Laden sorsával kapcsolatban: az újságírók egyik része azt állítja, hogy Obama az újraválasztási esélyeit akarja növelni bin Laden likvidálásával, és annak nyilvánosságra hozatalával. Ebben a táborban olyan vélemények is vannak, hogy a terrorista vezért nem ölték meg, hanem csak fogva tartja az amerikai titkosszolgálat.

Bin Laden és a CIA

Egy másik „iskola” szerint bin Laden igazából az amerikai titkosszolgálatok embere, aki ürügyet teremtett ahhoz, hogy az USA bevonulhasson Irakba és Afganisztánba. Az ő véleményük szerint az események egy bizonyos forgatókönyv alapján, jól elrendezve zajlottak. Ezek a hangok az amerikaiakat okolják mindenért – beleértve a bin Laden híreket is – és az elmúlt évek történései mögött Washington pénz- és hataloméhségét vizionálják. Az arab sajtóban számos olyan vélemény cikk megjelent, amelyeknek a szerzői meg vannak arról győződve, hogy bin Laden él – többen arra is hivatkoznak, hogy az al-Kaida egyelőre nem erősítette meg a vezér halálát, ez pedig még inkább megerősíti ebbéli hitüket.

Európai atombomba

Az Al-Dzsazíra vélemény rovataiban számos találgatás és teória megjelent – amelyeknek egy része az amerikaiakat hibáztatja, és szkeptikusan áll bin Laden halálhíréhez. Az al-Kaida Európában elrejtett atombombájával kapcsolatosan is fenntartásokról lehetett olvasni: az arab szerzők szerint kizárt, hogy az al-Kaida atombombát rejtett volna el a nyugaton.

Mindezek mellett a szerzők egy része azzal érvel a halálhír ellenében, hogy „nincs meg a holttest” – az arab zsurnaliszták körében a „hullámsír-történet” kifejezetten „nevetség tárgya”.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |