< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hatalmi harc okozta a vesztét? Az al-Kaida “trónörököse” árulhatta el bin Ladent az amerikaiaknak

| Mobile | RSS

Hatalmi harc okozta a vesztét? Az al-Kaida “trónörököse” árulhatta el bin Ladent az amerikaiaknak

Az al-Kaida egyiptomi tagjai, élükön a terrorhálózat második számú emberével, Ajman az-Zavahrival vezették az amerikaiakat Oszama bin Laden nyomára, mert nézeteltérés támadt a két legfőbb vezető között.

Ezt állította csütörtökön az al-Vatan című szaúdi lap egy olyan “térségbeli forrásra” hivatkozva, amely “alaposan ismeri a terrorizmus ügyét”.

A lap szerint bin Ladennek az a futára, bizalmasa, Abu Ahmed sejk, akinek egy lehallgatott telefonbeszélgetése árulta el, hogy hol rejtőzik a terroristavezér, valójában Zavahrinak dolgozott. Ez a futár a korábbi állításokkal ellentétben nem kuvaiti, hanem pakisztáni volt, és nem gondatlanságból, hanem szándékosan vezette nyomra üldözőit.
A két “főkolompos”

Az egyiptomiak bin Laden 2004-ben kezdődött betegsége óta akarták átvenni a vezetést a szervezetben. Ők vették rá bin Ladent arra, hogy helyezze át rejtekhelyét Pakisztán törzsek uralta északkeleti részéből – ahol az al-Kaidával szövetséges tálibok egyik hátországa is van – Abbotábádba, ahol végül az amerikai kommandó megölte – állítja az al-Vatan.

A lap hozzáteszi, hogy tavaly ősszel Iránban járt az al-Kaida egy másik vezetője, az egyiptomi Szaíf al-Adl, majd ezután az egyiptomi tagok készítettek egy tervet bin Laden feltűnésmentes likvidálására.

Bin Laden halálával az 59 éves Zavahri – aki eddig is a szervezet “esze” és legfontosabb szóvivője volt – az al-Kaida csúcsvezetője lett, egyúttal a leginkább körözött terrorista a világon. Zavahri az egyiptomi Iszlám Dzsihád vezetője volt, mielőtt e szélsőséges szervezet 1998-ban csatlakozott az al-Kaidához.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |