< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: Pusztító vihar lesz jövő héten szerdán Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban – országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem (Katasztrófavédelmi kommunikációs tesztgyakorlat)

| Mobile | RSS

Pusztító vihar lesz jövő héten szerdán Völgyzugolyban és a Helm-szurdokban – országos riasztást ad ki a katasztrófavédelem (Katasztrófavédelmi kommunikációs tesztgyakorlat)

2011. május 12. | hozzászólás | Katasztófavédelem

A hír igaz, országos katasztrófariasztást ad ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2011. május 18-án (szerdán). Tekintettel arra, hogy ez a riasztás csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, nem magyarországi, hanem fiktív helyszínre fog vonatkozni, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című műve alapján.
Elsősorban azért alkalmazzuk a Gyűrűk Ura című könyvből, valamint annak filmváltozatából származó földrajzi neveket, mert a magyar ifjúság szinte egésze jól ismeri azokat, így a fiatalok segítségünkre lehetnek szüleik tájékoztatásában.

A főigazgatóság szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt a tesztgyakorlatban.

A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. A gyakorlat során ennek megfelelően a médiaszolgáltatók tesztelik a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé.

A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar vagy más katasztrófa személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon.
forrás:BM OKF

Leave a Reply 602 megnézve, 1 alkalommal mai nap |