< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Újra felütötte a fejét a rettegett kór: 9 nap alatt gyilkol A WHO a hétvégén megerősítette, hogy egy május elején Ugandában elhunyt kislány a rettegett ebola vírus áldozatává vált.

| Mobile | RSS

Újra felütötte a fejét a rettegett kór: 9 nap alatt gyilkol A WHO a hétvégén megerősítette, hogy egy május elején Ugandában elhunyt kislány a rettegett ebola vírus áldozatává vált.

2011. május 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A 12 éves kislányt május hatodikán szállították be Bombo városának kórházába, ami 35 kilométernyire fekszik a fővárostól, ahol néhány órával később életét vesztette, tájékoztatta az AFP hírügynökséget a WHO szóvivője. A vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy halálának oka az ebola vírus Szudánból ismert variánsa, amelynek 50-60 százalékos a halálozási aránya.

A WHO adatai szerint a bomboi kórházban felállítottak egy karantén részleget, ahol a jövőben beszállításra kerülő fertőzötteket fogják kezelni. Nathan Muhisha, a nemzeti Egészségügyi Szolgálat Igazgatója elmondta, hogy rendkívüli tanácskozásra ültek össze az ügy megoldása érdekében. Időközben további 33 személyt helyeztek karanténba.

Ezzel tovább nőtt a félelem egy járvány kitörésétől. Az ebola vírus Kongó egyik folyójáról kapta a nevét. Eddig öt különböző fajtájú vírust különböztettek meg, 14 alfajjal, a halálozási arány 50-80 százalékig terjed. Egyes esetekben a WHO megfigyelései szerint a fertőzöttek akár 88 százaléka is belehalt a betegségbe. Az ebola az emberek közötti érintkezéssel, cseppfertőzéssel terjed és nagyon fertőző. A gyakran erős vérzésekkel járó betegség általában a fertőzés után két nappal magas lázzal jelentkezik, de a lappangási idő akár 21 napig is tarthat. Az első, náthához hasonló tünetek jelentkezése után egyre súlyosabb belső vérzések keletkeznek és a máj, lép, vese és tüdő működése is leáll. A halál legtöbbször a nyolcadik vagy kilencedik napon következik be.

A relatív rövid lappangási idő eddig megakadályozta, hogy széles körű járvány törjön ki. Gyakran a kisebb települések érintettek a ritkán lakott részeken. Legutóbb 2007-ben Uganda nyugati részén 37 ember halt meg a fertőzés miatt.

Védőoltás, gyógyszer nem létezik. A kezelési módszereket kutatják világszerte, sikert csak állatkísérletek során sikerült elérni. Az amerikai hadseregnek 2010-ben sikerült egy, a vírus szaporodását gátló szert kifejlesztenie, ami a fertőzött majmoknál jelentősen csökkentette a halálozási arányt. Nem véletlen, hogy katonai laborok is foglalkoznak az ebolával: a halálozási arány miatt az ebola más fitovírusok mellett ideális biológiai fegyver. Bár védőoltást is igyekszenek kifejleszteni, az embereknél eddig a terápiás lehetőségek kimerülnek a tüneteket enyhítő gyógyszerezésben.

forrás:atv/pat / AFP

Leave a Reply 376 megnézve, 1 alkalommal mai nap |