< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Sok a probléma Orbán-Farkas-megállapodás: 2015-ig százezer roma kap munkát

| Mobile | RSS

Sok a probléma Orbán-Farkas-megállapodás: 2015-ig százezer roma kap munkát

2011. május 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra – ez az egyik fő célkitűzése annak a keretmegállapodásnak, amelyet pénteken írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában.

A dokumentum további részleteit ismertetve a kormányfő kifejtette: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelynek végén 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni. Célul tűzik ki emellett, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer tehetséges roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt, és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg – közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy emellett 80 ezer, alapfokú képességgel rendelkező roma felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak be, “ami olyan egyszerű dolgokat jelent, mint írás, olvasás, számolás, informatika”. Az is fontos feladat – folytatta -, hogy 150 ezer roma embernek szervezett lakossági egészségügyi szűrővizsgálatot biztosítsanak. Orbán Viktor szerint a romákkal való együttműködés nélkül nem tudják végrehajtani azt a gazdasági fordulatot, amely a munkára alapozza Magyarország jövőjét. A tisztességes élethez 180 fokos fordulatra van szükség a magyar gazdaságban, és ezt a magyarországi romákkal közösen kell véghez vinni – hangsúlyozta.

E fordulat lényege az, hogy aki tud és akar, dolgozzon. A munkára épülő gazdasági rendszert fel kell építeni Magyarországon – jelentette ki.

Megjegyezte, az emberi jogokról, diszkriminációról szóló vitákat izgalmasnak tartja, foglalkozni is kell ezekkel a kérdésekkel, de nem ezek jelentik a probléma kulcsát, hanem a tisztességes élet lehetősége.

Kitért arra, hogy a roma közösség vezetésében beállt változás nélkül nem jutottak volna ide, mert – mint mondta – “akárkivel én sem írok alá megállapodást, és nem azért, mert különbséget akarnék tenni ember és ember között, hanem azért, mert olyan emberekkel, akiknek a szavában nem lehet megbízni, olyan emberekkel, akik nem tudnak garanciát adni, hogy betartják azt, amiben megállapodunk, olyan emberekkel, akik a cigányságnak, a roma közösségeknek nyújtott pénzt elviszik, ahelyett, hogy a közösség érdekére fordítanák, olyanokkal nem érdemes aláírni semmifajta szerződést”.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke (j) keretmegállapodást írnak alá a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában. (fotó: MTI)

A jelenlegi Országos Roma Önkormányzat vállát – a kormányzathoz hasonlóan – óriási felelősség nyomja, mert nem tudni, mikor lesz még egyszer ilyen stabil, kiszámítható belső struktúrájú és nagy többségű roma önkormányzat Magyarországon – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ha ezt a lehetőséget nem használják ki, “akkor nem fogunk tisztán állni az Úr színe előtt, amikor el kell számolnunk azzal, hogy hogyan sáfárkodtunk a megkapott lehetőséggel”.

Kis célokat azok tűzzenek ki, akiknek kis többségük van, nagy célokat ugyanis azoknak kell kitűzniük, akiknek nagy többségük van – jegyezte meg. Hozzáfűzte, sok probléma van a roma és a magyar együttélésben, és nem helyes úgy tekinteni ezekre mint nem létező gondokra, mert akkor a szélsőségesek veszik napirendre a témát. A kormányfő szólt arról is, óriási lehetőségnek tartja, hogy Magyarországon a romáknak nem kell harcolniuk az autonómiáért, ugyanis annak jogi, anyagi keretei biztosítattak, ráadásul a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény ezt az önkormányzatot meg is erősíti.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unió a napokban fogadta el az európai roma-keretstratégiát, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, e stratégia megszületéséhez – amelyre már csak a pecsétet kell rányomni a június 23-24-i miniszterelnöki csúcstalálkozón – az kellett, hogy Magyarország lássa el az EU elnöki feladatait ebben a félévben.

Orbán Viktor – mint mondta – semmi okát nem látja annak, hogy Európa ahelyett, hogy megpróbálná a meglévő belső tartalékait mozgósítani, inkább bevándorlókkal akarja megoldani a munkaerőhiányt. Az ORÖ-vel kötött megállapodással összefüggésben rámutatott, a kormány a megalakulása óta 41 konzultációt folytat, illetve folytatott: ebből 17-et lezártak, 24 pedig még folyamatban van.

A miniszterelnök végül arról beszélt, csalódásként éli meg, és rosszul esik neki, hogy számos tekintetben a kommunista egypártrendszer a romák integrációja, felemelése ügyében jobb teljesítményt nyújtott, mint az elmúlt húsz “zavaros esztendő”.

Hangsúlyozta azonban, hogy ez egyben motiváció is számára, és úgy fogalmazott, “pótvizsgára kell küldenünk magunkat”, és újra neki kell rugaszkodni.

A rendezvényen mondott beszédében Farkas Flórián ORÖ-elnök úgy fogalmazott, ismét utat mutatnak Európának, úgy, ahogyan először tíz évvel ezelőtt tették, amikor Orbán Viktorral úgy döntöttek, megoldják a magyarországi cigányság politikai képviseletét a Fidesz és a Lungo Drom megállapodásán keresztül.

A pénteken aláírt dokumentum szerinte egy szakmai megállapodás, amely a magyarországi cigányság és a többségi társadalom “békés egymás mellett élését” is erősíteni kívánja; amely “belépési kulcs a XXI. századba a magyarországi cigányság életében”.

Farkas Flórián kijelentette: a pénteki nappal úgy tekinti, hogy a botránypolitika kapui bezárultak.

“A magyarországi cigányság dolgozni akar, élni akar békességben, szeretetben a magyar néppel” – mondta. A rendezvény végén Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke a Dohány utcai székház előtt újságíróknak nehezményezte, hogy – mint mondta – frakciójuk nem kapott meghívást az eseményre, holott a megállapodás az egész cigányságról szól.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 381 megnézve, 1 alkalommal mai nap |