< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Cserbenhagyták az országot” – interjú Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével //”Lassen Sie sich das Land” – ein Interview mit András Schiffer, LMP frakcióvezetőjével

| Mobile | RSS

“Cserbenhagyták az országot” – interjú Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével //”Lassen Sie sich das Land” – ein Interview mit András Schiffer, LMP frakcióvezetőjével

2011. május 22. | hozzászólás | Közélet

“Cserbenhagyták az országot” – interjú Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével

Egy éven belül kormányképes LMP-t képzel el a párt frakcióvezetője, aki szerint a kormány egy év alatt lebontotta az alkotmányos demokrácia több alapelemét. Az alkotmányról szerinte nem a kormánytöbbségnek, hanem az összes magyar választónak kellett volna dönteni, és úgy érzi, néha muszáj az utcára vinni a politikát.
Schiffer András

– Új pártként kerültek az Országgyűlésbe, mit gondol sikeres vagy csalódást keltő volt az év?

– Attól függ, hogy ki mit tekint sikernek. Nyilván egy 4-5 százalékos mandátumaránnyal rendelkező párt egy kétharmados többség mellett olyan nagyon nagy parlamenti sikereket nem arathat, ugyanakkor csalódások se nagyon érhettek minket, hiszen aligha gondolhattuk, hogy a mi akaratunk fog érvényesülni a törvényhozási munkában. Azt mindenképpen sikernek tekintem, hogy egy év alatt egy olyan parlamenti működést sikerült teljesen új frakcióként elérni, olyan képviselőkkel, akik egy embert leszámítva még soha nem folytattak parlamenti, vagy profi pártpolitikai munkát, hogy minden objektív mutató szerint a legaktívabb képviselőcsoport vagyunk, tehát egy főre jutóan a legtöbb önálló kezdeményezés, és módosító javaslat fűződik az LMP-s képviselők nevéhez. Plenáris ülésekből is talán a legaktívabban vesszük ki a részünket és voltak apróbb dolgok amiket sikerült átvinni, vagy talán még ritkábban meggyőzni róla a kormánytöbbséget, hogy helyes. Szerintem most van az az időszak, amikor már talán az önálló kezdeményezéseknek nagyobb hangsúlya van az LMP frakció munkájában.

– A támogatottságuk mégsem változott az elmúlt egy évben.

– Ezt ki állítja?

– A legutóbbi felmérések szerint 6-7 százalék a támogatottságuk.

– Amikor bekerültünk a Parlamentbe akkor a Századvéget és a Tárkit leszámítva mindenki hét százalék alá a Medián és a Szonda-Ipsos három-öt százalék köré mért minket, ehhez képest most a Tárki már 10 százalékon mér minket, a Nézőpontnál és a Századvégnél 9 százalékon vagyunk, a Szonda-Ipsosnál pedig még soha, a Mediánnál pedig a választások óta nem álltunk ilyen jól. Az októberi mélypontunk óta folyamatosan növekszünk, és ha az átlagát nézem a közvélemény-kutatási adatoknak, akkor szerény értékben, de nőtt az LMP támogatottsága még a választási eredményhez képest is. Nem gondolom, hogy a közvélemény-kutatást kéne megnyerni, és azt sem gondolom , hogy önmagában egy közvélemény-kutatási eredmény lenne az egyetlen mércéje egy párt vagy egy parlamenti frakció munkájának. Ugyanakkor azért az mégiscsak mulatságos, hogy csak azért mert nekünk nincsenek hivatásos valóságmagyarázóink, hiába mutatják az objektív adatok, hogy nő a népszerűségünk akkor is azt a kérdést kapjuk, hogy de miért nem nő és miért csökken.

– Mi lenne a mérőegysége a frakció munkájának?

– Ez nyilván politikai ízlés kérdése is, nem gondolom, hogy számokban lehet mérni, ez teljesen szubjektív. Azt gondolom, hogy megtettük azt amit egy új parlamenti frakció megtehetett a kezdő egy évében. Ez alapja annak, hogy a ciklusfelezőnél egy kormányképes alternatívát tudjunk felállítani.

– Decemberben azt mondta, hogy az alkotmányozás folyamatán belül, a parlamenti vitában fogják érvényesíteni az LMP elképzeléseit. Mégsem vettek részt az alkotmányozási folyamatban. Nem lett volna hatásosabb benyújtani az LMP saját alkotmány-koncepcióját, mint kimaradni a folyamatból?

– Az LMP volt az első és egyetlen párt, amely alkotmány-koncepciót letett az asztalra. A Fidesz és a KDNP koncepció nélkül alkotmányozott. Azt is elmondtuk, hogy szerintünk nincsen szükség feltétlenül egy új alaptörvényre, tehát a koncepciónkat úgy készítettük el, hogy meg sem fordult a fejünkben, hogy benyújtsuk. Továbbmegyek, azt is világossá tettük január-február folyamán, hogy a demokratikus alkotmányozásnak vannak bizonyos feltételei. Ahhoz, hogy egy stabil alkotmánya legyen egy országnak, nem elég egy bármilyen matematikai többség a Parlamentben, nem is az a kérdés, hogy egyik vagy másik párt részt vesz-e a folyamatban, hanem hogy az emberek részt vesznek-e. A Fidesz-KDNP elmulasztotta tájékoztatni a választóit a 2010-es kampányban arról is, hogy új alkotmányt akar, hogy milyen elvek mentén milyen alkotmányos változtatásokra készül. Ezt a morális legitimációs hiányt valahogyan pótolni kell. Ezért mondtuk azt, hogy akkor vagy egy megerősítő népszavazás, vagy a következő Parlament kétharmados többségének a jóváhagyása szükséges egy új alaptörvény hatálybalépéséhez. Akkor van meg a demokratikus alkotmányozás feltétele, ha az alkotmányozó többségen belül konszenzus van arról, hogy az alkotmányosság minden esetben a többségi uralomnak a korlátja. Most azt látjuk, hogy ennek a fordítottja igaz, lásd az alkotmánybírósági hatásköröknek a megkurtítását, a semmisségi törvényt, azt, hogy alapvető alkotmányos jogelvekkel szembemenve, visszamenőlegesen vonnak el jogokat, vagyonokat és rendítik meg millióknak az egzisztenciáját gondolok itt most a korengedményes nyugdíjaknak a visszamenőleges megvonására.

– Hogyan értékeli az LMP parlamenten kívüli munkáját? Milyen szerepe van ebben például az utcai megmozdulásoknak?

– Szerintem fontos, hogy egy parlamenti párt egyfelől próbáljon, jelentsen ez bármit, kapcsolatot tartani a saját holdudvarával, szimpatizánsaival és egyáltalán a választópolgárokkal. Fontos az, hogy egy mediatizált politikai térben próbáljuk emészthetővé tenni a saját mondanivalónkat. Ugyanakkor az is világos, hogy egy parlamenti pártnak elsősorban a parlamenti munkában kell tudnia teljesítményt felmutatni, és bármennyire furcsa, én mégis csak azt gondolom, hogy lehet, hogy rövidtávon többet ér egy-egy látványos akció, hosszú távon a választók mégiscsak azt honorálják, hogy ha valaki megbízható, következetes és hozzáértő teljesítményt tud nyújtani a Parlamenten belül.

– Némely kritikusuk ezeket “gyerekes vonásokat is hordozó akciónak” nevezi, és csak néhány száz ember szokott részt venni rajtuk.

– Nézze, olyan is van, amelyen öt ember vesz részt, mert úgy van megtervezve. Ezek nem mennyiségi versenyek. Vannak olyan kritikus helyzetek, ilyen volt például az Alkotmánybíróság jogköreinek a kurtítása, amikor egész egyszerűen nincs más eszköz egy ellenzéki párt kezében, mint hogy utcai megmozdulást szervez. Megmondom őszintén, hogy egy ilyen szituációban engem nem nagyon érdekel, hogy hányan vagyunk ott, ez nem mennyiségi verseny, ez egész egyszerűen morális kötelességünk, hogy kimenjünk az utcára tiltakozni. Az ellenfeleink – hogyha nincsenek látványos megmozdulásaink – azt mondják, hogy mi belesimulunk ebbe a közegbe és elfelejtettük a gyökereinket. Ha meg csinálunk látványos akciókat, akkor gyerekesek vagyunk, és miért nem milliók vannak ott egy virágültetésen. Úgyhogy nem gondolom, hogy ezt nekem nagyon kommentálnom kéne. Kétségtelen az, hogy egy parlamenti párt esetében a munka súlypontjának itt kell lennie az Országházban, és akkor merik egyáltalán a választók rábízni az ország kormányzását egy pártra, ha a parlamenti munkában tud egy megbízható teljesítményt nyújtani. Másfelől viszont fontos az, hogy legyen egy élénk, eleven kapcsolatunk a saját bázisunkkal, illetve a potenciális választóinkkal és fontos az, hogy érthetővé is megemészthetővé tegyük azt a politikát, amit itt a Parlamentben képviselünk.

– Egy LMP-s képviselő nekem pár hónappal ezelőtt azt mondta, hogy nem sikerült megtalálni azokat a hívószavakat, amelyekkel kommunikálni tudnák a frakció munkáját.

– Azt gondolom, hogy sikerült megtalálnunk, de nem vagyok kommunikációs szakember, nekem nem arról kell számot adnom, hogy milyen kommunikációs trükkök mennyire sikeresek. Szerintem megvannak azok a világos, ha nem is szavaink, de mondataink, amikkel az utóbbi pár hónapban azonosíthatóvá vált a politikánk.

– Ötös skálán hányasra értékeli most az ország helyzetét?

– Hármas alá.

– Miért?

– Azért, mert egyfelől az elmúlt két évben, tehát 2009-től a konkrét összeomlás széléről sikerült az ország gazdaságát arrébb taszigálni. Az a neoliberális-neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikai irány viszont, amit a kormány követ az konkrétan egy szociális válsághelyzetet fog nagyon hamar előidézni. A Fidesz-KDNP cserbenhagyta az országot, cserbenhagyta a választóit, nem erről volt szó 2010. tavaszán. Másik irányban pedig az alkotmányos demokráciának az alapelemeit számoltak fel az alkotmányozással, és egy centralizált demokrácia kiépítése zajlik.

– Tavaly a választási kampányzárón azt mondta, hogy a nagy kérdés, lesz-e demokratikus alternatívája a kormánynak 2014-ben, az egyik beszélgetőpartnere pedig akkor még azt is felvetette, hogy “az LMP lehet a Fidesz váltópártja”. Ezt hogyan látja egy év távlatából?

– Az hogy váltópárt, hogy mondjam, én ezekre a szavakra nem tekerednék rá, mert látni kéne például egy választási rendszert is, de az LMP-nek egy önálló pólusképző erőnek, illetve egy kormányképes alternatívának kell mutatkoznia 2014-ben. Azt továbbra is csak megerősíteni tudom, hogy mi lehetünk a Fidesznek a demokratikus alternatívája.
forrás:origó
“Lassen Sie sich das Land” – ein Interview mit András Schiffer, LMP frakcióvezetőjével

Innerhalb eines Jahres der Regierung; LMP sieht eine Partei Fraktion, der die Regierung abgebaut einem Jahr mehrere der Grundelemente der konstitutionellen Demokratie gesagt. Die Verfassung sagt nicht von einer Mehrheit der Regierung, sondern alle die ungarischen Wähler hätten zu entscheiden haben, und fühlen, manchmal habe ich auf den Straßen der Politik zu nehmen.
András Schiffer

– Neu in der Nationalversammlung als Partei gewesen, was er dachte erfolgreich war oder enttäuschend in diesem Jahr?

– Es hängt davon ab, was wurde als Erfolg. Offensichtlich enttäuscht von 4-5 Prozent mandátumaránnyal Party mit einer Zweidrittel-Mehrheit im Parlament zusammen mit einer sehr hohen Erfolgsquote Arathi nicht, aber wir waren nie wirklich deutlich, wie es kaum zu glauben, dass unser Wille wird in die legislative Arbeit Vorrang. Wir sind absolut betrachten es als Erfolg, dass seit einem Jahr voll einsatzfähig für einen neuen Fraktionschef zu einem Vertreter erreichen, abgesehen von einem Mann, der nie in der parlamentarischen, parteipolitische oder beruflichen Tätigkeit engagiert hat, dass jeder objektiver Indikator, dass wir die aktivste Gruppe, so dass pro- Ich bekomme die Eigeninitiative und zur Änderung des Vorschlags vertreten das Ergebnis der LMP Namen. Plenum ist wahrscheinlich die aktivste und wir hatten unseren Anteil an den kleinen Dingen, die wir übertragen werden, oder vielleicht sogar noch weniger wahrscheinlich, ihn zu überzeugen, dass die Mehrheit der Regierung richtig ist. Ich denke, jetzt ist die Zeit, wenn es wahrscheinlich ist mehr Wert auf Eigeninitiative der LMP Bruchteil der Arbeit.

– Die Unterstützung, die sie nicht in der Vergangenheit ein Jahr geändert werden kann.

– Es müsste Staaten?

– Jüngste Umfragen zeigen, dass 6-7 Prozent Unterstützung in der Bevölkerung.

– Wenn es in das Parlament des Jahrhunderts eingeführt, und alle außer dem Bund sieben Prozent unter dem Median und dem Probe-Ipsos gemessen drei vor fünf Prozent um uns herum, im Vergleich dazu hat jetzt 10 Prozent der Umfrage unserer Messungen sind die Nézőpontnál Századvégnél und 9 Prozent , und die Probe-Ipsosnál nie zuvor, während der Median seit den Wahlen nicht so gut waren. Wachsen stetig, da die Talsohle im Oktober, und wenn ich mir den Durchschnitt der Umfrage-Daten, so ein bescheidener Betrag, aber erhöht die LMP hat die Unterstützung der Wahlergebnisse sind auch verglichen. Ich glaube nicht, dass die Umfrage soll zu gewinnen gab, und ich glaube nicht, dass an sich eine Meinungsumfrage ergeben würde die einzige Maßnahme, einer Partei oder einer Fraktion die Arbeit sein. Da jedoch nach all den Spaß, nur weil wir nicht professionell valóságmagyarázóink sind, trotz der objektiven Daten zeigen, dass Erhöhungen der Beliebtheit sogar die Frage, aber warum ist das nicht Frau und warum ist rückläufig.

– Was wäre die Messeinheit werden in einem Bruchteil der Arbeit?

– Offensichtlich ist diese Politik eine Sache des Geschmacks, ich denke nicht, dass sich in Zahlen messen kann, ist es völlig subjektiv. Ich denke, dass es durch ein neues Parlament erfolgt, könnte ein Bruchteil eines Jahres zu beginnen wollen. Dies beruht auf der Tatsache, dass der ciklusfelezőnél eine alternative Regierung, wir eingerichtet.

– Im Dezember erklärte er, dass innerhalb des Prozesses der Verfassung, die parlamentarische Debatte um die LMP Ideen durchgesetzt werden. Haben Sie nicht in der Verfassung zu beteiligen. Wäre es nicht effektiver gewesen, um ihre eigene Verfassung, LMP-Konzept als unterbreiten, sich aus dem Prozess haben?

– LMP war das erste und einzige Partei, die verfassungsrechtlichen Begriff der Tabelle übergeben. Führen Sie das Konzept ohne alkotmányozott KDNP. Er sagte auch, dass wir nicht unbedingt ein neues Grundgesetz glauben, damit wir bereit unser Konzept, so dass es nie eingefallen, um unseren Geist zu unterbreiten. Umzug auf, machten wir deutlich, während der Januar-Februar, dass es bestimmte Bedingungen für eine demokratische Verfassung. Um für eine Verfassung, ein stabiles Land, nicht genug Vertrauen einer Mehrheit im Parlament bei Mathe, auch nicht die Frage, ob eine oder die andere Partei an diesem Prozess beteiligt, sondern dass die Menschen in dieser teilzunehmen. Der Fidesz-KDNP nicht die Wähler der Kampagne 2010 zu informieren, es will auch eine neue Verfassung, zu denen die Grundsätze, auf denen die verfassungsrechtliche Änderungen vorgenommen. Dieses Defizit der moralischen Legitimität irgendwie ersetzt werden. Deshalb ist es so zu einer Ratifizierung oder ein Referendum oder Zweidrittel-Mehrheit im Parlament nach der Annahme einer neuen Verfassung in Kraft sein. Dann gibt es die Voraussetzung für eine demokratische Verfassung, wenn es einen Konsens innerhalb der verfassungsmäßigen Mehrheit, dass die Verfassungsmäßigkeit des Mehrheitsprinzips in allen Fällen die Grenze. Jetzt sehen wir, dass das Gegenteil wahr ist, siehe das Verfassungsgericht die Befugnisse des Gesetzes für nichtig zu beschneiden, dass die fundamentalen rechtsstaatlichen Prinzipien szembemenve rückwirkend zum Rechte, Reichtum und Lebensgrundlage von Millionen rendítik Sie denken Renten sind jetzt zurück auf die frühen Rückzug einbeziehen .

– Wie beurteilen Sie die Arbeit der außerparlamentarischen LMP? Was ist in dieser Rolle als Demonstrationen?

– Ich denke, es ist wichtig, dass auf der einen Seite versuchen, eine parlamentarische Partei, was immer das bedeutet, den Kontakt zu ihrem holdudvarával und Sympathisanten am választópolgárokkal aufrechtzuerhalten. Es ist wichtig, dass wir eine vermittelte politischen Raum zu verdauen versuchen, Ihre Geschichte erzählen Sie Ihre eigenen. Allerdings ist klar, dass eine parlamentarische Partei in der parlamentarischen Arbeit insbesondere der Lage sein sollten, um die Leistung zu liefern, und egal, wie seltsam, aber ich denke, dass es vielleicht mehr wert sein, die kurzfristig mit einer spektakulären Aktion, die Wähler immer noch eine langfristige Belohnung, die wenn jemand eine zuverlässige, konsistente und kompetente Leistung kann dem Parlament.

– Einige Kritiker sind “kindische Züge auch Lager in Aktion” genannt wird, und nur ein paar hundert Menschen in der Regel an ihnen teil.

– Schau, es gibt bei dem fünf Personen beteiligt sind, weil sie ausgelegt ist. Diese Rennen sind nicht quantitativ. Es gibt einige kritische Situationen, wie das Verfassungsgericht Befugnisse kurtítása, wenn ganz einfach kein anderes Werkzeug in den Händen einer Partei in der Opposition, wie Straße Kundgebungen zu organisieren hatte. Ich offen sagen, dass eine solche Situation, ich weiß nicht wirklich, wie viele Menschen es gibt, es ist nicht Quantität Wettbewerb, das ist einfach eine moralische Pflicht, gehen auf die Straße zu protestieren. Die Gegner – wenn auch nicht spektakulär Demonstrationen – soll in dieser Umgebung zu verschmelzen, und wir vergessen unsere Wurzeln. Wenn Sie dabei eine spektakuläre Aktion, du bist kindisch, und warum Millionen nicht da sind für einen virágültetésen. Also ich denke nicht, dass dieser Kommentar mir soll. Es besteht kein Zweifel, dass eine parlamentarische Partei in den Schwerpunkt der Arbeit hier in das Parlament und den Wählern haben Sie es wagen, ihn mit der Regierung des Landes von einer Partei vertrauen, wenn die Arbeit des Parlaments eine zuverlässige Leistung liefern kann. Auf der anderen Seite ist es wichtig, eine lebendige, lebendige Beziehung zu ihren bázisunkkal und választóinkkal Potenzial und es ist wichtig zu verstehen, auch megemészthetővé machen eine Politik, die Sie ein Mitglied des Parlaments.

– Ein Vertreter des LMP erzählte mir ein paar Monate her, dass sie nicht finden konnten, die hívószavakat, die mit der Arbeit der Gruppe kommunizieren können.

– Ich sie finden konnten, denke aber ich bin kein Experte Kommunikation, weiß ich nicht sicher sein wollen, gebe ich Zahlen, wie viel erfolgreicher Kommunikation Tricks. Ich denke, sie haben einen klaren, wenn auch nicht in Worten, sondern Sätze finden Sie in den letzten Monaten die Politik geworden identifizierbar ist zu sehen.

– Fünf erbrechen Skala beurteilt die Lage in dem Land gerade jetzt?

– Triple unten.

– Warum?

– Weil, erstens, in den letzten zwei Jahren wurde so der eigentliche Crash von 2009 die Wirtschaft des Landes weg von der Kante taszigálni. Die neo-neo-konservativen wirtschaftlichen und sozialen Richtung jedoch, dass die Regierung die konkreten Anspruch auf eine soziale Krise folgen wird über sehr bald zu bringen. Der Fidesz-KDNP verlassen das Land verließen ihre Wähler, die nicht der 2010. Frühling. Eine weitere Richtung ist die Grundelemente der konstitutionellen Demokratie in den Abbau der alkotmányozással und einen zentralen Ort für die Demokratie zu errichten.

– Im vergangenen Jahr, sagte der Wahl kampányzárón, dass die große Frage ist, wird es eine Alternative zu einer demokratischen Regierung im Jahr 2014, einer der reden und Ihnen sogar vorgeschlagen haben, dass “die LMP kann in der Fidesz váltópártja werden”. So sieht man das Divide?

– Die Tatsache, dass diese Worte váltópárt ich nicht tun Wind um sie herum, weil ich so ein Wahlsystem sollten sagen, aber die LMP pólusképző eine separate Kraft, oder eine alternative Regierung, im Jahr 2014 niederschlagen. Ich kann bestätigen, es ist nur noch, dass wir eine demokratische Alternative zu den Fidesz werden.
Quelle: Herkunft

Leave a Reply 382 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: