< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kósa nekiesett Tétényi Évának, és kvázi csődbűntettel vádolja

| Mobile | RSS

Kósa nekiesett Tétényi Évának, és kvázi csődbűntettel vádolja

A nagyvárosok hatáskörét védi Debrecen polgármestere, a kisebb települések ügyeit szerinte nyugodtan átveheti az állam.

Az önkormányzati rendszer reformjáról, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekről is tanácskozott, és törvénymódosító kezdeményezéseket fogadott el Megyei Jogú Városok Székesfehérváron ülésező közgyűlése szombaton. A kétnapos tanácskozás után Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) a szövetség elnöke, azt mondta: a megyei jogú városok szerepük újragondolásánál törvényhatósági jogot szeretnének kapni. Ez azt jelenti, hogy az állam által, az állam felhatalmazásával végzett államigazgatási feladatok maradjanak a nagyvárosoknál, amelyek ezt el tudják látni -, és a kialakítandó járásokban kell létrehozni azokat az állami hivatalokat, amelyek a kisebb településektől átveszik az állami feladatokat.

A közgyűlés három határozatot, törvénymódosítási kezdeményezést fogadott el – mindhármat benyújtják a parlamentnek. Az egyik az adósságkezelési eljárásról szóló törvény módosítása, ami kisebb, a pillanatnyi anomáliákat, ellentmondásokat kezelő javaslatcsomag lenne, mert a végleges, átfogó igényű “újrarendezést” az önkormányzati törvény elfogadása után kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A csomag benyújtásának szükségességét indokolva, a szövetség elnöke kijelentette: most is vannak “abszurd helyzetek”. Példaként említette az Esztergomban történteket, ahol szavai szerint “a polgármester-asszony tudatosan csődbe vitte a városát. Ezt a gazdaságban csődbűntettnek nevezik, de az önkormányzatoknál nincs ilyen alakzat”.

A közgyűlés kezdeményezte a városokban, az utak melletti táblákkal kapcsolatos engedélyezési eljárással, s az azok után szedendő díjakkal kapcsolatos eljárási rend módosítását, a közösségi közlekedéssel kapcsolatban pedig a teljesítményarányos finanszírozást, közölte Kósa Lajos. A közösségi közlekedés témaköréről Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Volán- társaságokat és a vasúttársaságot megpróbálják egyetlen közös szervezet irányítása alatt működtetni. Több javaslatuk is van, egyebek között a közösségi közlekedés áfa-besorolásával és a kedvezményekkel kapcsolatban.

forrás:atv/MTI

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |