< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem tud minisztercserékről Kormányátalakítási tervekről nem tud a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

| Mobile | RSS

Nem tud minisztercserékről Kormányátalakítási tervekről nem tud a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

2011. május 24. | hozzászólás | Közélet

Navracsics Tibor szerint a kormányoldal népszerűsége nem csökkent annyira, mint arra számítottak.

Navracsics Tibor szerint a kormányoldal népszerűsége nem csökkent annyira, mint arra számítottak, mert a választók is tudják, alapvető változások kellenek a versenyképességhez. A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek értékelte a kormány egyéves munkáját.

Mint mondta: az egy éve megkezdett munka, a strukturális, a szakpolitikai átalakítások, a gazdasági növekedést ösztönző lépések mostanra jutottak el oda, hogy már konkrét érdekeket is sérthetnek, az pedig nyilvánvaló, hogy azok a társadalmi csoportok, amelyek érdeksérelmet szenvednek el, rosszallásukat fejezik ki emiatt. Ez Európa nagy részében ugyanígy zajlik. Szerinte tudomásul kell venni, hogy Európának kemény, következetes lépéseket kell tennie azért, hogy egy öregedő és egy kicsit talán el is kényelmesedett kontinensből ismét versenyképessé, fiatalossá, dinamikus gazdaságúvá váljon. A választók nemcsak tavaly voltak tudatában annak, hogy valaminek alapvetően változnia kell a versenyképességhez, hanem most is tudják, hogy bár az egyes lépések kellemetlenek, rosszak, de hosszabb távon egy erősebb Magyarország kialakítását célozzák – tette hozzá. Navracsics abban bízik, hogy akik időközben “elbizonytalanodnak”, azok is azt látják, ha jól sikerülnek ezek a lépések, akkor az mindenki javát szolgálja.

Ami presztízskérdés és ami nem

A tárcák struktúráját nem tartják presztízskérdésnek, de a már egy éve működő új szisztémával sikerült felülírni azt az érdekrendszert, amely “már-már megbénította” a kormányzati döntéshozatalt. “Innentől kezdve a miniszterelnök döntése, hogy a kormányzati politikát milyen szerkezeti rendben tudja a leghatékonyabban megvalósítani”, a jelenlegiben vagy azon változtatva – mondta. Ez az álláspontja a kormány személyi összetételével kapcsolatban is. Hivatalos egyeztetéseken egyébként még egyáltalán nem került szóba strukturális vagy személyi átalakítás – jegyezte meg.

A tárcavezető szólt arról, hogy az őszi törvényhozási időszakban is a jelenlegihez hasonló heves, ám más karakterű vitákra számít, például az alapjogokkal kapcsolatos törvényekkel és a választójogi szabályozással összefüggésben. Számára az a fontos, hogy vegyes maradjon a választási rendszer, az egy- vagy kétfordulós szisztémában viszont nem foglalt állást. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a kétfordulós majdnem kétszer annyiba is kerül.

Az Orbán-kormány slágertémájáról

Az év második felének a közmunkarendszer átalakítása lesz a “slágertémája”. A tervek szerint július 1-jéig nyilvánossá válik az első nagyobb közmunkaprogramok koncepciója, ősszel el is indulnak a bemutató programok, 2012. január 1-jétől pedig a teljes rendszer megkezdi működését. Navracsics a tárcáját érintő idei feladatok közül kiemelte az igazságszolgáltatási reformot, amelyet ugyancsak őszig kell előkészíteniük. Szerinte olyan megoldást kell találni a bírósági szervezetrendszerre, amely felhasználja a mai Országos Igazságszolgáltatási Tanács tapasztalatait, arra azonban még nem tudott választ adni, hogy a bírák kinevezése visszakerül-e az igazságügyi kormányzathoz. Megjegyezte ugyanakkor: “Egy független, már-már teljesen zárt rendszer hajlamos lehet a felelőtlenségre.” Az új polgári (Ptk.) és büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva azt mondta, mivel várhatóan nagyon sűrű lesz az őszi törvényalkotási program, elképzelhető, hogy az új kódexek csak 2012 első felében kerülnek a Ház elé.

A rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjáról Navracsics Tibor azt mondta: reméli, az érintettek is belátják, “most nem olyan időszakban élünk, hogy 42 évesen el lehet menni nyugdíjba”. Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végezhetnek majd a frissen benyújtott alkotmánymódosítás révén visszatérő rendőrök, tűzoltók, példaként azt válaszolta: kiváló főnök lehet belőlük egy hivatalban. Szerinte akár tűzoltókról, akár rendőrökről van szó, korábban egy fegyelmezett hierarchiában pontosan, precízen végezték a munkájukat, és ma a magyar közigazgatás sok területén elfér ez a precizitás, pontosság és tapasztalat. Kitért arra is: abból a szempontból kissé “problémásnak” érzi a rendvédelmisek tiltakozását, hogy ezzel azt üzenik annak a társadalomnak, amelyben százezrek veszítették el a munkájukat, és élnek munkanélküli segélyből, hogy “ők köszönik szépen, de nem akarnak dolgozni”. Azzal kapcsolatban, hogy télen a közigazgatási tárca is közvetített a felsőoktatási tárgyalásokban, a miniszter azt mondta: ezt a hallgatói önkormányzatok és rektorok kérésére tették. Hozzátette, hogy a kormányzati koordinációért is felelős kormánytagként az ilyen helyzetekre bármikor készen áll, de – mint fogalmazott – “önszántamból nem szeretnék belépni más tárca belső ügyébe”.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 353 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: