< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: IMF: Nem a Molra adtuk a pénzt //FMI: Non, l’argent que nous Molra

| Mobile | RSS

IMF: Nem a Molra adtuk a pénzt //FMI: Non, l’argent que nous Molra

A Valutaalap magyarországi képviselője nemtetszését fejezte ki az IMF-hitel felhasználási módjáról. “Az IMF vezetőinek hamarosan sorra kerülő értekezletén a Valutaalap kifejti véleményét Magyarország csökkenő költségvetési és külső tartalékairól” – tette hozzá a Wall Street Journalnak adott interjújában.

Minden alapot nélkülöz, hogy az IMF pénzéből vásárolta volna meg a magyar kormány a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját a Szurgutnyeftyegaztól, a hitel és a vásárlás között nincs közvetlen kapcsolat – jelentette ki Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője a Dow Jonesnak adott interjúban.

A pénzt, hiába is származik az az IMF-től és az EU-tól, a kormány arra költi, amire csak akarja, nincs megkötve a keze, szabálytalanságot nem követ el, ha abból részvényt vesz. Az IMF itteni képviselőjének kijelentése így inkább arra vonatkozhatott, hogy a pénzt nem helyes módon használja a kormány, nem arra fordítja az ország, amire a Valutaalap eredetileg szánta. Az eredeti cél a lejáró államadósság finanszírozására vagy a bankrendszer megmentése lett volna.

Ezért azonban nem fenyegeti Magyarországot büntetés. Az akció inkább csak megterheli az amúgy is konfliktusos magyar-IMF viszonyt. Mint korábbi cikkünkben írtuk: a részvényvásárlással az ország devizatartalékai csökkennek, ami növeli az ország sérülékenységét, miközben az államadósság nem csökken, és a költségvetési hiány sem lesz ettől sem nagyobb, sem kisebb.

A Valutaalap tisztségviselője a kijelentését azzal magyarázta, hogy a magyar kormány a devizatartalékból használta fel az 1,88 milliárd eurót, az ország 36 milliárd eurót meghaladó devizatartaléka viszont több forrásból áll össze, így nem lehet felcímkézni, hogy az 1,88 milliárd eurónak közelebbről mi is a forrása.

Mint ismert, Fellegi Tamás fejlesztési miniszter jelentette be kedden, hogy az IMF-hitel lehívott, de fel nem használt részéből fizeti ki a kormány a részvénypakettet. Irina Ivascsenko nemtetszését fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Mint mondta, az eszközvásárlás (a részvényvásárlás ebbe a kategóriába esik – a szerk.) nincs összhangban az IMF magyarországi programjának, a hitelcsomagnak a céljaival, mert a mentőövet a fizetésimérleg-nehézségek kezelése érdekében adta a nemzetközi szervezet. A Valutaalap a költségvetési hiány finanszírozására és a pénzügyi szektor biztonságos működésének garantálására adta a pénzt.

Általánosságban annyi mondható, hogy ha egy ország a devizatartalékát használja fel, érdemes figyelembe venni a költségvetési és külső tartalékokat, puffereket – jelezte Ivascsenko, megemlítve, hogy az IMF vezetőinek hamarosan sorra kerülő értekezletén a Valutaalap kifejti véleményét Magyarország csökkenő költségvetési és külső tartalékairól.

Érdemes tudni, hogy a jegybanknál levő 36 milliárd eurós devizatartaléknak van egy 3,3 milliárd eurós része, az a kincstári egységes számla egyenlege, amely felett a kormány rendelkezik. A pénz valójában az IMF és az EU hiteléből származik, a lehívott, de el nem költött részt tartja a kormány az MNB-nél. Ebből a pénzből fizeti ki a magyar állam az oroszokat a Mol-részesedésért.

forrás:origo

FMI: Non, l’argent que nous Molra

Le FMI a exprimé son mécontentement avec le représentant de la Hongrie du FMI comment utiliser le crédit. “La prochaine réunion des chefs du FMI, le FMI tient ses vues sur la Hongrie tartalékairól baisse extérieurs et budgétaires” – at-il ajouté dans un entretien avec le Wall Street Journal.

Sans aucun fondement, que l’argent du FMI aurait été acheté par 21,2 par le gouvernement hongrois pour cent des parts dans MOL Szurgutnyeftyegaztól du prêt et l’achat ne comprend pas un lien direct – Ivascsenko Irina dit, la tête du FMI, le représentant de la Hongrie dans un entretien avec Dow Jones.

L’argent provient du vain du FMI et de l’UE, le gouvernement qu’il dépense, ce que vous voulez, pas lié les mains, non coupable d’irrégularités, d’où ils achètent des actions. Le représentant du FMI ici, plutôt que la déclaration vonatkozhatott argent n’est pas la bonne façon d’utiliser le gouvernement de ne pas passer le pays, que le FMI était initialement prévu. L’objectif initial de la dette arrivant à échéance ou à financer le sauvetage du système bancaire aurait été.

Par conséquent, la Hongrie n’est pas menacée de la peine. L’action est plutôt une charge à un conflit de relations déjà-hongroise avec le FMI. Comme notre précédent article, nous avons écrit: la part en devises du pays baisse des réserves, ce qui augmente la vulnérabilité du pays, tandis que la dette n’est pas réduite, et le déficit budgétaire ne sera pas de soit inférieur ou supérieur.

Une déclaration faite par le responsable du FMI a expliqué que le gouvernement hongrois a utilisé les 1,88 milliards d’euros devizatartalékból, les réserves du pays en devises dépassant pas 36 milliards d’euros, toutefois, plusieurs sources sont combinées, il ne faut pas être étiquetés de manière à € 1880000000 plus nous Aussi la source.

Comme on le sait, Thomas Fellegi, ministre du Développement a annoncé mardi que demandé le prêt du FMI, mais la partie inutilisée de celui-ci entre le gouvernement paie. Irina Ivascsenko exprimé leur mécontentement sur la question. Comme il le dit, les actifs (actions entrent dans cette catégorie – ed.) Hongrie n’est pas en conformité avec le programme du FMI, les objectifs de l’enveloppe de prêts, parce que la ceinture de sauvetage afin de répondre difficultés de balance des paiements, compte tenu de l’organisation internationale. Le FMI pour financer le déficit budgétaire et le secteur financier est d’assurer l’exploitation sécuritaire de l’argent.

En général, il pourrait, que si les réserves d’un pays de change sont utilisés, il convient de prendre en compte les réserves budgétaires et extérieurs, des tampons – Ivascsenko indiqué, notant que la prochaine réunion des chefs du FMI, le FMI tient ses vues sur l’exercice et externes tartalékairól Hongrie baisse.

Notez que la banque centrale des réserves de change de 36 milliards d’euros d’un euro 3,3 milliards, le solde de trésorerie seul compte, sur lesquels le gouvernement prévoit. L’argent est en fait le FMI et la crédibilité de l’UE provient de dessins, mais non dépensés, le gouvernement estime qu’il est une partie de la BNH. Cet argent sera versé à l’Etat hongrois, les Russes une part à Mol.

Source: Orig

Leave a Reply 396 megnézve, 1 alkalommal mai nap |