< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Politológusok: Orbán vért, verejtéket és könnyeket ígért

| Mobile | RSS

Politológusok: Orbán vért, verejtéket és könnyeket ígért

2011. június 1. | hozzászólás | Közélet

Az Orbán-kormány első éve után leszögezhető: a neheze még hátra van. Krekó Péter és Giró-Szász András Az Estében.

Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója és Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója ugyan nem értelmezi egyformán az elmúlt egy év kormányzati munkáját, de abban egyetértenek: gazdaságpolitikai fordulat történt Magyarországon, de a legfontosabb intézkedések még ezután következnek. A két politológus Az Estében értékelt.

A pesszimizmus hangjai vagy a sokat sejtető jövő?

Giró-Szász András szerint Orbán Viktor azt mondta, amit az elmúlt egy év miniszterelnöki beszédei alapján sejteni lehetett. Definiálta, hogy az elmúlt egy év kormánytevékenysége a következő időszak alapja lesz, és erre kívánják majd építeni azt a „házat, amiben kiteljesedik az egész”.

Krekó Péter azonban úgy vélte: az elhangzott beszéd hangvétele erősen eltért a korábbiakétól, a végén ugyanis megjelent benne az önkritika is. A pesszimista él pedig azért is indokolt – mondta az elemző -, mert a kormány első éve szinte „semmi nem volt ahhoz képest, mint ami most vár rá. Kéjutazás volt, pedig eddig is sok nehéz döntést kellett hozniuk. A neheze még alapvetően hátra van.” Azért volt fontos beszéd, hogy ezt előre jelezzék. Ezen kívül a közvélemény-kutatók folyamatos csökkenést jeleznek a kormánypártoknál, és ez a beszéd már a megváltozott politikai környezetnek felel meg – magyarázta Krekó.

Giró-Szász András azonban úgy vélte: ez nem a pesszimizmus hangja volt, sokkal inkább már a célok kivitelezéséről szólt. „A kivitelezés alapjában dönti majd el, hogy a jó célok és lépések sikeresek lesznek-e a társadalom szemében.”

Krekó Péter hangsúlyozta: „a miniszterelnök vért, verejtéket és könnyeket ígért”, a tervezett kiadáscsökkentést ugyanis végre kell hajtani a jövőben. Tavaly egy ilyen beszéddel kellett volna indítani a kormányzást, és ennek egy évvel korábban kellett volna elhangoznia – tette hozzá.

Giró-Szász András megjegyezte: ez csak részben igaz, ugyanis az elmúlt időszakban egy új környezet alakult ki Magyarország körül.

Gazdaságpolitikai fordulat

A politikai elemzők megegyeztek abban, hogy az elmúlt egy évben gazdaságpolitikai fordulat történt.

Krekó Péter az elmúlt legfontosabb döntései közé sorolta az állam méretének csökkentésére tett intézkedéseket. Egy kormány sem tudott eljutni addig, ameddig a Fidesz eljut majd – mondta. Kérdés, végig tudják-e vinni, ugyanis ez nagy népszerűségvesztést okozhat. A kormánypárt még a 2014-es győzelmét is kockáztatja – tette hozzá. Kiemelt intézkedéseknek tartja továbbá az szja csökkentését, a médiatörvényt és az alkotmányt.

Giró-Szász András kiemelte a különadókat, melyek bevezetése után a kormány már érdemben tud tárgyalni a multinacionális cégekkel. Fontos továbbá az államadósság kapcsán kifejtett politika és a munkaerőpiac átalakítása.

Kommunikációs nehézségek

A politológusok egyaránt úgy gondolják: a kommunikáció és a kormányzás nem elválasztható egymástól. Márpedig, mintha a kommunikáció kontrollja kezdene kicsúszni a kormány kezéből, bár az elmúlt időszak nagy vitáinak egy része előre várható volt – jelentette ki Krekó.

Giró-Szász András egyetértett ezzel, és hozzátette: a kormány kommunikációs képességének fel kellene zárkóznia a kormányzási képességéhez.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 353 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: