< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A gyerekekre veszélyesebb Rákkeltő a mobilozás

| Mobile | RSS

A gyerekekre veszélyesebb Rákkeltő a mobilozás

2011. június 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A WHO szerint rákkeltő a mobiltelefon – Az Egészségügyi Világszervezet más rákkeltő anyagokkal, így például az ólommal és a kipufogógázzal vagy a kloroformmal egy kategóriába sorolta a mobilokat.
A WHO 31 fős vizsgálóbizottságának munkájában 14 ország kutatója vett részt, és mint a CNN fogalmaz, a “csoport elég bizonyítékot talált arra, hogy a mobiltelefonálás az embernél potenciálisan rákkeltő.”

Ez azt jelenti, hogy bár most még nem áll rendelkezésre elég hosszútávú vizsgálat, amelyből egyértelmű következtetést lehetne levonni a mobiltelefonok biztonságosságát illetően, ugyanakkor a meglévő adatok a lehetséges kapcsolatra utalnak, amelyre fel kell hívni a fogyasztók figyelmét.

A telefonok által kibocsátott sugárzás kisebb erősségű, mint a röntgensugárzás, ugyanakkor nagyobb, mint amit a mikrohullámú sütő használ – hívta fel a figyelmet a Medical Online.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség egyre több tanulmánya utalt arra, hogy a mobilok olyan közegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mint a dohányzás, az azbeszt vagy az ólmozott benzin. A tekintélyes Pittsburgh-i Rákkutató Intézet vezetője az összes dolgozónak küldött levelében arra bíztatja kollégáit, hogy korlátozzák a mobiltelefonok használatát a rák esetleges kialakulásának kockázata miatt.

Ha a rák, és különösen az agydaganatok fejlődését nézzük, akkor tudjuk, hogy hosszú idő kell a kialakulásukhoz, ezért úgy hiszem, jó ötlet a nyilvánosság figyelmeztetése: a mobiltelefonok hosszútávú használata, az azzal járó sugárterhelés esetleg rákot okozhat – mondta a Washington Egyetem biomérnöki karának kutató professzora, dr. Henry Lai.

Az egyik legnagyobb nemzetközi tanulmány eredményeit 2010-ben hozták nyilvánosságra, eszerint azoknál, akik 10 éven át vagy annál hosszabb ideig használtak mobiltelefont, megduplázódott az agyi glioma (a rák egyik típusának) kockázata. A mai napig nem került azonban sor annak hosszútávú vizsgálatára, hogy milyen hatással van a mobilhasználat a gyerekekre. Pedig a legkisebbek koponyája és a hajas fejbőre is vékonyabb, így a sugárzás mélyebbre hatol, sejtjeik gyorsabb ütemben osztódnak, azaz a sugárzás hatása is nagyobb.

Számos népszerű telefont gyártó cég is figyelmezteti már vásárlóit: az Apple iPhone 4-es biztonsági kézikönyve szerint “amikor a készüléket hanghívásra vagy vezeték nélküli adatátvitelre használja, tartsa azt legalább 15 mm távolságban a testtől.” A Blackberry Bold iránymutatása 25 mm-t javasol.

A WHO az utolsó pillanatban adta ki állásfoglalását, néhány napja ugyanis május végére ígérte azt – írta a Medical Online.
forrás:168óra

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |